Mathematical aspects of superintgrable systems
Matematiksel yöntemleriyle süperintegrallenebilir sistemler
  1. Tez No: 150000
  2. Yazar: ÖZLEM DEFTERLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUMİTRU BALEANU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Superintegrallenebilir sistemler, polinom değişmezler, Killing tansörleri, Killing- Yano tansörleri. iv, Superintegrable systems, polynomial invariants, Killing tensors, Killing- Yano tensors. m
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Polinom değişmezler ve geometrik yönleriyle iki boyutlu uzayda superintegrallenebilir sistemler analiz edilmiştir. İki boyutlu superintegrallenebilir sistemlerden dördüne ilişkin Killing tansörleri ve Killing- Yano tansörleri hesaplanmıştır. Verilen bağımsız bir Lagrangian'a açısal momentin bileşenlerini içeren uygun bir terimin eklenmesiyle geometriler elde edilmiştir. Bu şekilde oluşturulan manifoldlarm Killing vektörleri, Killing- Yano tansörleri ve Killing tansörleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Polynomial invariants and the geometric aspects of superintegrable systems in two- dimensional space were analyzed. Killing tensors and Killing- Yano tensors corre sponding to a set of four two dimensional superintegrable systems were found. The geometries obtained by adding a suitable term involving the components of the angu lar momentum to the corresponding free Lagrangians. Killing vectors, Killing- Yano and Killing tensors of the obtained manifolds were investigated.