Smart sensors
Akıllı algılayıcılar
- Tez No: 150011
- Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN ALPER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Algılayıcılar, A/D Çeviriciler, Mikroişlemciler, Smart Sensors, A/D Converters, Microprocessors
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Akıllı algılayıcılar gelişen dünyada geniş yer almaktadır. Günlük hayatta sıkça kullandığımız bir çok uygulama alanları vardır. Örneğin bir çok ısıtıcı ve soğutucu algılayıcılara sahiptir ve bir çok evde yada ofiste algılayıcı sistemler vardır. Bu çalışmada sıcaklık algılayıcısı olarak bir thermistor ve sıcaklığı değiştirmek için bir ısıtıcı kullanıldı. Amacımız doğru sonuçlar veren sıcaklığı istenilen seviyede tutabilecek bir algılayıcı geliştirmekti. Bu çalışmada Z8E086 mikro işlemciler kullanıldı. Öncelikle sıcaklık bilgisi elektriksel bilgiye dönüştürüldü. Bu bilgi benzerlik-sayısal dönüştürücü devreleri kullanılarak sayısal bilgiye dönüştürüldü. Son olarak bu sayısal bilgi kullanılarak sıcaklık gösterildi. Bu sistemde algılayıcı ve sıcaklık değiştirici bir I2C ağı üzerinden haberleşebilir. Sistemde algılayıcı ve sıcaklık değiştiriciden herhangi biri yönetici yada yönetilen olabilir. Böylece sıcaklık istenilen seviyede tutulabilir.
Özet (Çeviri)
Smart sensors are taking a large part in the growing world. They have lots of application fields that we are using in our daily life. For example lots of heater or cooler have sensors and lots of home or office have sensor systems. In this work a thermistor has been used to sense the temperature and an actuator has been used to change the temperature. Our aim was to develop a smart temperature sensor which will be able to give accurate results and hold the temperature at a desired range. Z8E086 microprocessors have been used in this work. First the temperature has been converted into an electrical signal. This electrical information has been converted into a digital signal using A/D Converters. Finally the temperature was displayed using this information. In this system sensor and actuator can talk each other via an I2C bus. One of them can be master and the other one slave. Thus, temperature can be hold in wanted range.