Software implementation of I2C bus into Zilog MCU
I2C veriyolunun Zilog mikrokontrolörlerine yazılım uygulaması
- Tez No: 150014
- Danışmanlar: PROF.DR. TURHAN ALPER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: PC bus, microcontroller applications, asynchronized systems iii
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
oz PC VERİYOLUNUN MİKROKONTROLÖRLERİNE YAZILIM UYGULAMASI Yüzbaşıoğlu, Fırat Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Turhan Alper Nisan 2004, 84 sayfa Bu çalışma, çoklu yöneticili I2C veriyolunun Zilog firmasının Z8 mikrokont- rolörleri üzerine yazılımsal olarak dizaynım ve uygulamasını anlatmaktadır. I2C veriyolu aynı kart üzerinde entegre devreler ile mikrokontrolörler arasında haberleşme sağlamak üzere geHştirilmiştir. Bu çalışma veriyolunu, aynı kart üzerinden ayrı ayrı masalara genişletmiştir. Veri transferi sırasında senkronize olmayan iki mikrokontrolörün senkronunu sağlamak için tamamen yazılımsal onaylama kullanılmıştır. Piyasada birçok donanımsal I2C entegre edilmiş cipi bulunmaktadır. Bu ciplerde transferin başlangıcı polling metodu ile belir lenir. Kaynakları ve zamanı harcamamak amacıyla, transfer başlangıcının tespiti için kesme istekli bir donanım dizayn edildi. I2C veriyolunun değişik özelliklerini test etmek için üç ayrı deneysel uygulama başarıyla gerçekleştirildi. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOFTWARE IMPLEMENTATION OF PC BUS INTO ZILOG MCU Yüzbaşıoğlu, Fırat M. Sc, Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Turhan Alper April 2004, 84 pages This study describes the design and implementation of multi-master software PC bus on Zilog's z8 microcontrollers. PC bus is developed to support a com- munication integrated circuits (ICs) and microcontrollers on the same board. The bus is expanded from a single board to separated desks. During the data transmission, a fully software handshaking provides a synchronization between two asynchronized microcontrollers. There are many PC hardware integrated chips in the market. On these chips, start of the transmission is detected by polling. An interrupt based hardware start detection is designed to prevent waste of time and resources in this work. Testing results show that transmis sion speed of software PC bus on Z8 microcontrollers is reached to the PC bus standards of Philips Semiconductors Co.