Fail-safe e-mail server cluster with load balancing
Arıza emniyetli yük dengeli e-posta sunucu kümesi
- Tez No: 150015
- Danışmanlar: PROF.DR. ZİYA GÜVENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Paralel İşlem, Yüksek Kapasiteli E-posta Sistemleri, Veritabanı Merkezli Kimlik Doğrulama ve Yönlendirme Servisleri vı, Parallel Computing, High Capacity E-mail Systems, Database Driven Authentication and redirection of services IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
oz ARIZA EMNİYETLİ YÜK DENGELİ E-POSTA SUNUCU KÜMESİ Dayanır, Mahmut Mert Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ziya B. GÜVENÇ Mayıs 2004, 150 sayfa. E-posta internette yer alan en iyi kurulmuş, standartlaştırılmış ve en geniş kullanımı olan iletişim metodlarından biridir. Tüm haberleşme sistemleri içersinde yüzde altmışlık kısım e-posta sistemlerine bağlı çalışmaktadır. Linux e-posta sunucularında yoğun bir şekilde kullanılan, ücretsiz ve iyi geliştirilmiş bir işletim sistemidir. Bugünlerde Linux e-posta çözümleri servis sağlayıcıların büyük bir kısmı tarafından tercih edilmektedir. İnternetin şu anki hızlı gelişimi, daha çok kullanıcıya daha çok e-posta mesajını daha hızlı ulaştırma gereksinimini ve dolayısı ile daha kuvvetli donanım ve yazılımlara olan ihtiyacı beraberinde getirmiştir. Geldiğimiz noktada tek bir e-posta sunucusunun cevap veremeyeceği talepler oluşmaktadır. Örneğin bu Projede tek bir sunucu sisteminin başa çıkamayacağı 1.200.000 e-posta kullanıcısına hitap etmek planlanmıştır. Buproblem özellikle günümüz donanım üreticilerinin umumi isteği karşılamak için daha çok işlemci hızlarının arttırılması yönünde çalışmalar yapması ve genellikle I/O işlemlerinde bu çapta e-posta isteğini karşılayabilecek düzeyde hıza ulaşmalarının mümkün olmaması nedeni ile yaşanmaktadır. Bu problemin çözümü ise birden çok e-posta sunucusu kullanmak ve bu sunucuları parallel çalıştırarak oluşan yükü bölüştürmektir. İlk denemeler üzerlerinde farklı Linux işletim sistemleri olan, değişik donanımlara sahip 4 sunucu sistemi ile gerçekleştirilmiş ve 300.000 e-posta kullanıcısına ulaşılabilmiştir. Bu sistemi kullanıcılar için şeffaf hale getirmek zor bir işlem olmakla birlikte, yüksek kapasite ve ulaşılabilirlik sağlaması açısından önemli kazanımlar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FAIL-SAFE E-MAIL SERVER CLUSTER WITH LOAD BALANCING Dayanır, Mahmut Mert M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ziya B. GÜVENÇ May 2004, 150 pages. E-mail is one of the most well established, standardized and widely used communication methods available on the Internet. The 60% of all the messaging systems depend on e-mail systems. Linux as we all know is the free and well developed operating system used widely in the mail servers. Nowadays Linux mail solutions are preferred most of the service providers. The current growth of the Internet places increasing demands on both the hardware and software to deliver more mail to more users more quickly than ever before. There comes a point where a single server can no longer cope. For example this Project aimed to cope with 1.200.000 mail boxes which can not be achieved a single server. This is particularly a problem as the PC hardware mmarket, which provides affordable hardware for applications such as this, is driven by increasing processor speeds and not the increases in I/O that are required to shuffle increasing volumes of mail. Solution to this problem is to implement multiple email servers, make them parallel running servers to deal with the load. The first trials made with 4 computers each have different hardware configurations and various Linux operating systems, and they could implement 300.000 mail users. Implementing this is a manner that is transparent to users is non-trivial, but can yield significant benefits, providing both increased capacity and high availability.