İyonküre plazmasında kış anormalliği
Winter anomaly in ionospheric plasma
- Tez No: 150024
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET AYDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anormallik, Kış anormalliği, Düşük enlem, Orta enlem, Kayıp katsayısı, Anomaly, Winter anomaly, Low latitude, Mid latitude, Loss eQeffic|enfc
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Yüksek lisans Tezi İYONKÜKE PLAZMASINDA KIŞ ANORMALLİĞİ Seçil KARATAY Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2004, Sayfa : Bu tezde, düşük ve orta enlemlerdeki iyonkürenin F2-bölgesindeki“kış anormalliği”çalışılmıştır. Düşük enlemler için Japon Hinotori Uydusu'ndan ve orta enlemler için Haystack Enstitüsü'nden alınan elektron yoğunluğu (N) verüerinin günlük dağılımları kullanılmıştır. Bu eğrilerden elektron kayıp katsayısı P hesaplanmıştır. Hesaplamalar sonucunda, kış anormalliğinin elektron kayıp katsayısı P'nın küçülmesinden ileri geldiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT Ms.D. Thesis WINTER ANOMALY IN IONOSPHERIC PLASMA Seçil KARATAY Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics 2004, Page : In this thesis, the winter anomaly has been studied by using the diurnal variation of the electron densities at low and mid latitudes. The electron densities are taken from the Japanese Hinotori Satellite and Haystack Institute. The electron loss coefficient p has been obtained from the diurnal variations of the electron density. It has been determined that the winter anomaly is af result öf the decreasing in p. v