Yeni pirimido [1,2-a] pirimidinlerin sentezi ve reaksiyonları
Synthesis and the reactions of new pyrimido [1,2-a]pyrimidine derivatives
- Tez No: 150034
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Pyrimido[l, 2-a]pyrimidine, bis(2, 6-trichlorophenyl) malonate, pirimidine heterocyles
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YENİ PİRlMİD0[l,2-a]PÎRİMtDÎN TÜREVLERİN SENTEZİ VE REAKSİYONLAR] Ali DİNÇSÖNMEZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mustafa GÜLLÜ Bu tez çalışmasının amacı yeni 2-hidroksi-4H-pirimido[l,2-a]pirimidin-4-onlann türevlerinin sentezidir. Araştırmanın birinci aşamasında; dietil malonatın alkillerime reaksiyonu ile bütilmalonat sentezlenmiştir. Malonik asit ve dietil bütilmalonatın hidrolizden elde edilen bütilmalonik asit, 2,4,6-triklorfenol ile bis(2,4,6-tiriklorfenil) malonat türevlerine dönüştürülmüştür. İkinci aşamada, guanidinin 1,3-dionlarla olan kondenzasyon reaksiyonlarından ve 2-aminopirimidinin nükleofılik ve elektrofilik yerdeğiştirme reaksiyonlan ile farklı pirimidin türevleri sentezlenmiştir. Son aşamada elde edilen pirimidin türevlerinin uygun koşullarda bis(2,4,6- triklorfenil) malonat ve bis(2,4,6-triklorfenil) bütilmalonat ile kondenzasyon reaksiyonlarından 2-hidroksi-4H- pirimido[l,2-alpirimidin-4-on'lar sentezlenmiştir. Her basamakta elde edilen ürünlerin yapılan FTIR, 'H-NMR, HPLC-MS gibi spektroskopik yöntemlerle aydınlatılmıştır. 2004, 86 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Pirimido[l,2-a]pirimidin, bis(2,4,6-triklorfenil) malonat, heterohalkalı pirimidinler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis SYNTHESIS AND THE REACTIONS OF NEW PYRÎMÎDO[l,2-a]PYRİMİDİNE DERIVATIVES ALİ DtNÇSÖNMEZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Suvervisor : Prof. Dr. Mustafa GÜLLÜ The aim of this MSc thesis is the synthesis of new 2-hydroxy-4H-pyrimido[l,2- a]pyrimidin derivatives. In the first part of the research, diethyl butyllmalonate were synthesed from diethyl malonate by alkylation reaction. Malonic acid and butylmalonic acid, were converted to the bis(2,4,6-trichlorophenyl) malonate derivatives by reacting with 2,4,6-trichlorophenol. In the second part, diferrent pyrimidine derivatives were synthesed from the condensation reactions of the guanidine with some 1,3-diones and nuchleophilic and electrophilic substituion reactions of 2-aminopyrimidine derivatives. In the last part 2-hydroxy-4H-pyrimido[l,2-a]pyrimidines were synthesed from the condensation reactions of pyrimidine derivatives, obtained the former step, with bis(2,4,6-trichlorophenil) malonates in appropriate conditions. The structure of the products obtained at each step were elucidated by usual spectral methods (FTIR, 'HNMR, HPLC-MS) 2004, 86 pages