Kuantum noktalarında anharmonik elektron-fonon etkileşmeleri
Anharmonic electron-phonon interaction in quantum dots
- Tez No: 150047
- Danışmanlar: PROF.DR. BEKİR SITKI KANDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anharmonic electron-phonon interaction, Quantum Dots
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KUANTUM NOKTALARINDA ANHARMONİK ELEKTRON-FONON ETKİLEŞMELERİ Melek KESKİN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman : Prof.Dr.Bekir Sıtkı KANDEMİR Bu tez çalımasında, iyon-elektron etkileşme Hamiltoniyeninin tam analitik ifadesi elde edilmiş ve ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Yapılan hesaplamalar sonucunda, lineer elektron-fonon etkileşmesini tarif eden Fröhlich Hamiltoniyenin ve kuadratik elektron- fonon etkileşme Hamiltoniyeninin bu Hamiltoniyenden kolaylıkla türetilebileceği gösterilmiştir. Hem varyasyon ve hem de pertürbasyon teknikleri kullanılarak lineer elektron-fonon etkileşme Hamiltoniyeni taban durumu enerjisi, polaron bulutundaki fonon sayısı gibi temel polaron parametreleri cinsinden incelenmiştir. Üç boyutta parabolik kuantum noktası için, kuadratik elektron-fonon etkileşmesinin taban durumu enerjisine olan katkısı ikinci mertebe Rayleigh Schrödinger pertürbasyon teorisi kullanılarak analiz edilmiştir. Lineer olana kıyasla, kuadratik elektron-fonon etkileşmesinin taban durumu enerjisine olan katkısı, kuantum noktalarının boyutlarına bağlı olarak incelenmiş ve ihmal edilebilir olduğu görülmüştür. 2004, 32 Sayfa ANAHTAR KELİMELER: Anharmonik elekron-fonon etkileşmesi, Kuantum noktalan
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis ANHARMONIC ELECTRON-PHONON INTERACTIONS IN QUANTUM DOTS Melek KESKİN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Prof.Dr.Bekir Sıtkı KANDEMÎR In this thesis, the exact ion- electron interaction Hamiltonian is derived and studied in detail. On the basis of calculated results, it is shown that the Fröhlich Hamiltonian describing the lineer electron-phonon interaction together with the quadratic one can easily be obtained from the exact Hamiltonian. Applying both perturbation and variational techniques, lineer electron-phonon interaction Hamiltonian is analyzed in terms of basic polaron parameters, i.e., the ground state energy, the number of phonons in the polaron cloud. For a three dimensional parabolic quantum dots, the contribution of quadratic electron- phonon interaction to the ground state energy is also analyzed by using second-order Rayleigh Schrödinger perturbation theory. It is shown that, by comparision with the lineer one, the contribution of quadratic electron-phonon interaction to the ground state energy can be neglected depending on the confinement strength. 2004, 32 pages