Hadron çarpıştırıcılarında top kuarkın tek üretimi ve spin kutuplanması
Spin polarisation in single top quark production at hadron colliders
- Tez No: 150048
- Danışmanlar: PROF.DR. SATILMIŞ ATAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: standard model, i-quark, weak interaction, spin polarisation
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HADRON ÇARPIŞTIRICILARINDA TOP KUARKIN TEK ÜRETİMİ VE SPİN KUTUPLANMASI Genco GÜRALP Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Satılmış ATAĞ Bu tezde t-kuarkın Standart Model (SM) bozunumlarındaki spin kutuplanması olgusu incelenmektedir. Çalışmanın başlangıcında SM'nin gerekli bölümlerinin bir özeti sunulmuş ve i-kuark zayıf etkileşimleri tartışılmıştır. SM öngörülerine göre i-kuark yüksek kütlesi nedeniyle güçlü kuvvet etkilerini hissedemeyecek denli kısa sürede bozunur ve bu nedenle taşıdığı spin bilgisini korur. Bu olgu, 4-kuark bozunum ürünlerinin spin kutuplanmalarının incelenmesini anlamlı kılar ve SM öngörülerinin deneylerle karşılaştırılması için bir fırsat sunar. 2004, 67 sayfa ANAHTAR KELİMELER: standart model, t-kuark, zayıf etkileşim, spin kutuplanması.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis SPIN POLARISATION IN SINGLE TOP QUARK PRODUCTION AT HADRON COLLIDERS Genco GÜRALP University of Ankara Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Satılmış ATA? This thesis examines the spin polarisation effect in i-quark Standart Model (SM) decay. The study begins with a summary of those parts of SM which are relevant to our purposes and a discussion of i-quark's weak interactions. SM predicts that the i-quark decays before being affected by strong interactions due to its high mass and thus preserves its spin information. This fact renders the investigation of the spin polarisations of i-quark decay products feasible and gives us an opportunity for comparing SM predictions with experiment. 2004, 67 pages