Güneybatı Karadeniz plajlarının sedimentolojik, mineralojik ve jeokimyasal özellikleri
Sedimentological, mineralogical and geochemical characteristics of beaches of The Southwestern Black sea
- Tez No: 150067
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Black Sea, Beach, Sediment, Heavy Mineral, Geochemistry ii
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GÜNEYBATI KARADENİZ PLAJLARININ SEDİMANTOLOJİK, MİNERALOJİK VE JEOKİMYASAL ÖZELLİKLERİ Yonca YILDIRIM Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mustafa ERGİN Güneybatı Karadeniz plajlarını etkileyen hidrografîk koşullan ve plajların olası ekonomik boyutlarını araştırmak amacı ile yapılan bu tez sedimantolojik, mineralojik ve jeokimyasal çalışmaları kapsamaktadır. Bu çerçevede kuzeybatıda îğneada ve güneydoğuda Kilyos arasında kalan 16 plajdan toplam 127 sediman örneği toplanmış ve özellikle de arka plaj tane boyu, ağır mineral ayırımı ve multielement analizine tabi tutulmuşlardır. Arka plajlarda, ince kundan granüle-çakıla kadar geniş bir değişim aralığına yayılan tane boyu dağılımı genelde iri ve orta kuma yamuk ve orta basık sivrilik göstermektedir. Kuzeybatıda 2,5 §' den (ince kum) orta bölgelerde 0 ' ye (kaba kum) ve güneydoğuda tekrar 2,5 $' ye yönelen ortalama tane boyu değerleri kıyı boyu ve döngüsel açık deniz akıntılarının etkileşimlerine paralellik göstermektedir. Kıyı çizgisi, arka plaj ve kumul ortamlarında tane boyu dağılımının kıyıya dik aynı hatta değişim göstermemesi, fırtınalı ve kaba dalgalı Karadeniz sularının kıyı çizgisinden kumul gerisine kadar etkili olduğuna işaret etmektedir. Arka plaj sedimanlan, Isıranca Masifi magmatik kayaçlannın beslediği kuzeybatıda % 3-64, Tersiyer volkanik ve volkanoklastiklerin beslediği güneydoğuda % 0,1-18,7 ve orta kısımlarda % 0,1-8 arasında değişen miktarlarda ağır mineral içermektedir. Arka plaj sedimanlannda tespit edilen Fe (% 0,1-12,7), Ti (% 0,03-0,66), Cr (4-595 ppm), W (2-421 ppm) ve Sn (0,4-5,1 ppm) gibi elemenüerin miktarları ortalama yerkabuğu ve sedimanter kayaçlannkine göre biraz yüksektir ve gelecekte uygun teknolojik ve ekonomik koşullarda değerlendirilmesi düşünülebilir. 2004, 63 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Karadeniz, Plaj, Sediman, Ağır Mineral, Jeokimya
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis SEDIMENTOLOGICAL, MINERALOGICAL AND GEOCHEMICAL CHARACTERISTICS OF BEACHES OF THE SOUTHWESTERN BLACK SEA Yonca YILDIRIM Ankara University Faculty of Engineering Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa ERGİN The purpose of this thesis is to investigate the influencing hydrographic conditions and probable economic dimension of beaches from the southwestern Black Sea. This concerns with sedimentological, mineralogical and geochemical studies. Within this frame, a total of 127 sediment samples were collected from 16 beaches extending from İğneada in the northeast to Kilyos in the southeast. Of these, particularly backshore samples were subjected to grain size, heavy mineral seperation and multielemant geochemical analysis. The grain size distribution in backshore sediments showed a wide range of values, changing from fine sand to granule-gravel and is medium to coarse-skewed and mesokurtic. Mean grain size increases from 2,5 $ (fine sand) in the northeastern to 0 $ (coarse-sand) in the middle and decreases to 2,5 $ in the southeastern parts of the study area. This is in good agreement with interactions of linear longshore and cyclonic offshore currents in the southwestern Black Sea. No distinct changes occurred in grain size between shoreline, backshore and dune subenviroments suggesting prograding Black Sea waters during stormy and rough waves beyond the sand dunes. Backshore sediments fed by magmatic rocks of Istranca Massive in the northeast contained 3-64 %, those contributed by Tertiary volcanics and volcanoclastics in the southeast 0,1-18,7 % and others in the central parts 0,1-8 % heavy mineral fractions. Concentrations of Fe (0,1-12,7 %), Ti (0,03-0,66 %), Cr (4-595 ppm), W (2-421 ppm) and SN (0,4-5,1 ppm) are comperably higher than those of average Earth' s crust and sedimentary rocks and thus their commercial valuation when the technical and economical conditions are met could be taken into account. 2004, 63 pages