Sübstitüe imin bileşikleri ve bunların Co(II), Ni(II), Cu(II) ve Zn(II) komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of ligands containing sübstitüe imine conpounds and thier Co(II), Ni(II), Cu(II) and Zn(II) complexes
- Tez No: 150076
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Schiff bazları, imin bileşikleri, geçiş metal kompleksleri IX, Schiff bases, imine compounds, transition metal complex
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SUBSTITUE İMİN BİLEŞİKLERİ VE BUNLARIN Co(II), Ni(II),Cu(II) VE Zn(II) KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Sümeyra Tuna Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2004, Sayfa:54 Bu çalışmada, 4-metoksisalisilaldehit ve 3-hidroksisalisilaldehit'in p- aminoasetofenonoksim ile reaksiyonundan 4-metoksisalisiliden-p-aminoasetofenonoksim (L!H) ve 3-hidroksisalisiliden-p-aminoasetofenonoksim (L2H) ligandlan hazırlandı. Bu Schiff bazı ligandlan ile Co+2, Ni+2, Cu+2 ve Zn+2 asetatları reaksiyona sokularak kompleksleri elde edildi. Schiff bazları ve komplekslerinin yapıları, elementel analiz, İR, 'H-NMR, 13C-NMR, manyetik süsseptibilite ve termogravimetrik analiz (TGA) ile aydınlatıldı. Komplekslerde Schiff bazlarının metal iyonuna imin azotu ve karbonil oksijeninden bağlanarak iki dişli şelat olarak davrandığı ve yine bütün komplekslerde M:L oranının 1:2 olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF LIGANDS CONTAINING SUBSTITUE IMINE COMPOUNDS AND THEIR Co(II), Ni(H), Cu(II) AND Zn(II) COMPLEXES Siimeyra TUNA Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry 2004,Page:54 In this study, the ligands of 4-methoxysalicyliden- p-aminoacetophenoneoxime (L'H) and 3-hydroxysalicyliden-p-aminoacetophenoneoxime (L2H) were prepared by the reaction of 4- methoxysalicylaldehyde and 3-hydroxysalicylaldehyde with p-aminoacetophenoneoxime. The complexes were prepared by the reaction of these Schiff base ligands with Co+2, Ni+2, Cu+2 and Zn+2 acetate. Schiff bases obtained have been characterized by their elemental analyses, IR, 1H- NMR, 13C~NMR, magnetic susceptibility and thermogravimetric analyses (TGA). All of the Schiff bases were found to be bidentate ligands involving the imino nitrogen and carboxyl oxygen atoms in the complexes. Metal to ligand ratio were found to be 1 :2 for all of the complexes.