Bazı sübstitüe hidrazin türevlerinin protonasyon sabitlerinin dioksan-su ortamında potanyometrik metotla tayini
Determination of protonation constants of some subctitueted hidrazine derivatives in dioxane-water media by potentiometric method
- Tez No: 150075
- Danışmanlar: PROF.DR. ALAADDİN ÇUKUROVALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Tiyazol, Schiff Bazı, hidrazin, Potansiyometrik titrasyon. Protonas\on sabiti, Thiazole, Schiff Bases, Hydrazine, Potentiometric Titrations, Protonation Constants
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Bazı Sübstitüe Hidrazin Türevlerinin Protonasyon Sabitlerinin I)ioksan-Su Ortamında Potansiyonıetrik Metotla Tayini Demet GÖKÇE Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2004; Sayfa : 54 İki aşamalı olarak planlanan bu çalışmanın ilk aşamasında, tiyazol grubu içeren I 1 ada hidrazin türevi Seli iff bazı sentezlenerek karakterize edilmiştir. Karaktcrizasyon işlemleri İR. 'i! NMR. '^C NMR gibi enstrümental analiz yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. İkinci aşamasında i-^c sentezlenen Schiff bazlarının protonasyon sabitleri %60 dioksan-%40 su ortamında, 25 ± 0.1 °( 'ı.,ı. azot atmosferinde ve 0.1 M sabit iyonik şiddette potansiyonıetrik metotla tayin edilmiştir, Titrasj onlar sonucunda elde edilen veriler Martell-Motekaitis tarafından geliştirilen BEST bilgisayar programı ık: değerlendirilmiştir. Titrasyonlar sonucunda incelenen Schiff bazlarının tamamının üç tane protonasyon sabitinin olduğu tespit edilmiştir. Diğer yandan Schiff bazlarının protonasyon sabitlerine sübstilüentlcnrt etkileri incelenmek istenmiş fakat sübstitüentlerin fendik Ol 1 dışında diğer protonasyon bölgelerine uzak olması nedeniyle net bir sonuç elde edilememiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis Determination Of Protonation Constants Of Some Substituted Hidrazinc Derivaihcn In Dioksan- Water Media By Potentiometric Method Demet GÖKÇE Fırat University Graduate School of Natural and Applied Scieneies Department of Chemistry 2004, Page: 54 In the first stage of this work which was planned in two stages, eleven Schiff bases of hydrazine containing thiazole group were synthesised and characterized. In the characterization of llic derivatives Schiff bases IR, 'H NMR, '->C NMR spectral techniques were used. In the second stage. protonation constants of the ligands were determined by potentiometric titration method in %60 dioxane-%40 water media at 25 ± 0.1 °C under nitrogen atmosphere and at ionic strength of 0.1 M sodium perchlorate. Obtained data from the titrations were evaluated by a computer programme. BEST, developped by Martell-Motekaitis. It has been observed that all the Schiff base ligands titrated here have three protonation constants. On the other hand, attempts to investigate the effects of the substitııeııts on the protonation constants of the Schiff bases were failed since the substitııeııts are far away from the protonable paii.? of the molecules, except for phenolic OH.