Düzensiz alaşımların elektronik yapılarının incelenmesi
Investigation of electronic structure of disordered alloys
- Tez No: 150084
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ABDULKADİR YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Disordered systems, Multiple scattering, Density of states, Beeby&Hayes Method VII
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ DÜZENSİZ ALAŞIMLARIN ELEKTRONİK YAPILARININ İNCELENMESİ F. Ahmet ÇELİK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2004, Sayfa : 54 Bu tez çalışmasında, yapısal olarak düzensiz sistemler için geliştirilen ve çok parçacık saçılmasına dayanan Beeby&Hayes metodunu kullanarak iki boyutta bir kare örgü üzerinde istatistiksel bir düzene göre dağılmış AXB!_X şeklindeki bir alaşımın elektronik durum yoğunluğunun farklı bir çözüm tekniği ile hesaplanması amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında, teorik metodun matematiksel bağıntıları tanımlanan sistem için geliştirilerek sisteme uygulanabilir dinamik denklemleri elde edildi. Çalışmada kullanılan model sistem, başlangıçta %50 A ve %50 B atomik konsantrasyona sahip olacak şekilde seçilip bir kare örgü üzerinde olası dağılımları diyagramlarla izah edildi. Görünüşte mevkisel düzensiz alaşım gibi davranan model sistem yapısal düzensizlik özelliğini de ihtiva etmesi nedeniyle bu sistemi tanımlayacak yapısal faktörler belirlendi. Toplam on iki tane dağılım diyagramına sahip sisteme teorik metodun uygulanması sonucu kompleks bir blok matris elde edildi. Bu matris uygulanan bazı matematiksel işlemler sonucu 48x48 mertebesinde bir hermityen blok matris'e indirgendi. İkinci aşamada elde edilen dinamik matrisin çözümü; konsantrasyon ve bağ uzunlukları gibi bir kaç yapısal faktörlere göre yapıldı ve elektronik durum yoğunlukları hesaplandı. Ayrıca, spektral fonksiyonun momentum dalga vektörüne göre değişimi de araştırıldı. Anahtar Kelimeler : Düzensiz sistemler, Çoklu saçılma, Durum yoğunluğu, Beeby&Hayes metodu VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS INVESTIGATION OF ELECTRONIC STRUCTURE OF DISORDERED ALLOYS F. Ahmet ÇELİK Firat University Graduate School of Science and Technology Department of Physics 2004, Page : 54 In this study, it is aimed to calculate the electronic density of states for an AXB!_X alloy model distributed on a square lattice in a two dimensional lattice according to a statistical order using Beeby&Hayes method, which was developed for structural disordered systems, based on the multiple scattering theory. In the study, first, the dynamic equations applicable to the model system are evaluated from the formal relations of the theoretical method. The possible distributions of patterns of the model system having 50% A and 50% B atomic concentrations on a square lattice are illustrated explicitly on diagrams. Though the model system appears on the diyagram like a substitutional disordered alloy, it is treated as a structural disordered one so that the structural factors need to be determined. As the result of twelve possible distributions on the lattice, a complex block matrix is obtained, which is then reduced to 48x48 hermitian block matrix. In the last step, the matrix reduced to a solvable form is evaluated for several structural factors such as concentrations and bond distances, and then the density of electronic states is calculated. Moreover, variation of the spectral function to the momentum is investigated.