2-parametreli üstel dönüşümler için joachimsthal teoremi
The joachimsthal theorem for exponential maps with 2-parameters
  1. Tez No: 150085
  2. Yazar: MUSTAFA AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. VEDAT ASİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Üstel dönüşüm, iki parametreli hareket. ffl
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Doktora Tezi 2-PARAMETRELİ ÜSTEL DÖNÜŞÜMLER İÇİN JOACHİMSTHAL TEOREMİ Mustafa AYDOĞDU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı 2004,Sayfa : 60 Bu çalışma üç bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde, çalışmaya esas teşkil edecek temel kavram ve teoremlere yer verilmiştir. İkinci bölümde, g=etA şeklindeki üstel dönüşümler bir eğriye karşılık tutularak Frenet ayaklısı ve eğrilikleri hesaplandı. Ayrıca bu eğriye karşılık gelen Frenet vektörleri ve Frenet formülleri hesaplandı Üçüncü bölümde ise bir eğri boyunca 2-parametreli uzay haraketleri tanımlanıp, bunlara karşılık gelen yörünge yüzeylerinin parametrizasyonlan yeni bir teknik ile verildi. Bu teknik hortum yüzeylerine de uygulandı. Çalışmanın sonunda En de Joachimstal teoremine yer verildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis THE JOACHİMSTHAL THEOREM FOR EXPONENTIAL MAPS WITH 2-PARAMETERS Mustafa AYDO?DU Fırat University Graduate School of Science Technology Department of Mathematics 2004, Page : 60 This thesis consist of three chapters. In the first chapter, fundamental definition and theorems are given. In the second chapter, Frenet frame and curvatures are calculated for curve to correspond to exponential maps in the form e^. In addition, Frenet vectors and Frenet Formulas. In the third chapter, Space motions with two-parameters are defined along curve. Parametrizations of trajectory surfaces to correspond to these are given with a new technique. This technique is appiled to hose-pipe surfaces. Finally, on the Joachimsthal theorem is studied in En. Keywords : Exponential operation, two parameters motion. IV