Geri beslemeli kontrol sistemlerinde kaotik davranışların tahmin edilmesi
The prediction of chaotic behaviors in feedback control systems
  1. Tez No: 150108
  2. Yazar: VEDAT ÇELİK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nonlinear feedback system, Limit cycle, Describing function, Chaos, PI controlled nonlinear feedback system VII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GERİ BESLEMELİ KONTROL SİSTEMLERİNDE KAOTİK DAVRANIŞLARIN TAHMİN EDİLMESİ Vedat ÇELİK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı 2004, Sayfa: 87 Bu tezde doğrusal olmayan geri beslemeli sistemlerde karşılaşılan ve kaotik davranış olarak belirlenen doğrusal olmayan davranış türünün tahmini için bir metot verildi. Bu metot lkeratürde Genesio-Tesi varsayımı olarak bilinmektedir. Tezde doğrusal olmayan kapalı çevrimli sistemlerde oluşabilen limit çevrimin karakteristiği Genelleştirilmiş Aktarım İşlevinden (GAİ) yararlanılarak bulundu. Ayrıca Genesio-Tesi varsayımının GAİ ile ilişkisi verildi ve sistemin doğrusal kısmına ilişkin dinamiği değiştirilerek limit çevrimin bozulması ile oluşan kaotik davranışın tahmini;. Analitik, ® Grafiksel olarak elde edildi ve incelendi. Tezin sonunda kontrolsüz iken kaotik davranış göstermesi olanaksız doğrusal olmayan geri beslemeli sistem, PI kontrolör ile kontrol edilmek istendiğinde kontrol parametreleri uygun seçilmez ise nasıl kaotik davranış gösterebileceğine dikkat çekildi. Anahtar Kelimeler : Doğrusal olmayan geri beslemeli sistem, Limit çevrimi, Genelleştirilmiş aktarım işlevi, Kaos, PI kontrollü doğrusal olmayan geri beslemeli sistem VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE PREDICTION OF CHAOTIC BEHAVIORS IN FEEDBACK CONTROL SYSTEMS Vedat ÇELİK Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical and Electronics Engineering 2004, Page: 87 In this thesis, a method to predict a nonlinear behavior namely chaotic behavior, which is observed in nonlinear feedback systems, is given. In the literature, this method is called the Genesio-Tesi conjecture. In the thesis, the characteristic of the limit cycle, which can occur in closed loop systems, is obtained by employing Describing Function (DF). In addition, the relationship between the Genesio-Tesi conjecture and DF is given and chaotic behavior is observed and studied by both. Analytical,. Graphical methods in which demolished limit cycle behavior obtained by adjusting linear part of the system dynamics. In the end of the thesis, an attention is given to a nonlinear feedback control system that chaotic behavior cannot be observed, but it observed when the system controlled by a PI controller with unsuitable controller design parameters.