Amorf anlaşımlarda kümeli yapıların moleküler dinamik benzetimi ile incelenmesi
Investigation of clustered structures in amorphous alloys by molecular dynamics simulation
  1. Tez No: 150127
  2. Yazar: EMİNE DURUK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SONER ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Moleküler Dinamik Benzetimi, Gömülmüş Atom Metodu, Amorf, Cam Geçişi. vıı, Molecular Dynamics Simulation, Embedded Atom Method, Amorphous, Glass Transition. Vlll
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AMORF ALAŞIMLARDA KÜMELİ YAPILARIN MOLEKÜLER DİNAMİK BENZETİMİ İLE İNCELENMESİ Emine DURUK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 38 Hızlı soğutma tekniği ile üretilen metal ve alaşımların atomları, kristal yapılı sistemler gibi periyodik dizilişlere sahip olmayıp aperiyodik dizilişlere sahiptir. Son yıllarda, bu şekilde elde edilen metal ve alaşımların kristal yapılı sistemlere göre daha üstün ve ilginç özelliklere sahip olduğu keşfedilmiştir. Deneysel olarak ortaya çıkartılan yeni özelliklerin açıklanması ve teorilerinin kurulması çalışmaları yoğun olarak sürdürülmektedir. Bu tezde, amorf yapılı sistemlerde atomik kümeler özetlenmeye çalışılmış ve çok cisim etkileşmelerine dayanan bir yaklaşım olan Gömülmüş Atom Metodu kullanılarak Al, Fe ve FeAl alaşım sistemleri modellenmiştir. Moleküler dinamik benzetimiyle sıvı fazdan hızlı soğutulması sonucu elde edilen amorf yapılar incelenmiştir. Sıvı faz içindeki atomik bağlar ile amorf yapıdaki atomik bağlar arasında bir ilişki kurulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF CLUSTERED STRUCTURES IN AMORPHOUS ALLOYS BY MOLECULAR DYNAMICS SIMULATION Emine DURUK Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics 2004, Page: 38 The atoms of metals and alloys produced by rapid quenching technique do not have periodic arrangements like crystal-structured systems. On the contrary, they have aperiodic arrangements. In recent years, it has been found out that metals and alloys produced with this method have more superior and interesting features than crystal-structured systems. The intensive studies have been continued to explain new features experimentally exposed and to form theories. In this thesis, atomic clusters in amorphous-structured systems are summarized, and also the systems of Al, Fe and FeAl alloys are modelled by using Embedded Atom Method that is an approach based on many body interactions. The amorphous structures obtained by rapid quenching from liquid phase are examined by molecular dynamics simulation. It is investigated to find a relation between the atomic bonds in liquid phase and the atomic bonds in amorphous structure are examined.