Termodinamik faz diyagramlarının moleküller dinamik bilgisayar benzetimi ile elde edilmesi
Thermodynamic phase diagrams from molecular dynamics coputer simulation
  1. Tez No: 150128
  2. Yazar: YELİZ GÜRLER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SONER ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Moleküler dinamik benzetimi, Gömülmüş atom metodu, Entropi, Gibbs serbest enerjisi, N ”:«“. t:> ? ^ ' $ ?}, k.”'?. İ' ' % IX, Molecular dynamics simulation, Embedded atom method, Entropy, Gibbs free energy. X
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ TERMODİNAMİK FAZ DİYAGRAMLARININ MOLEKÜLER DİNAMİK BİLGİSAYAR BENZETİMİ ÎLE ELDE EDİLMESİ Yeliz GÜRLER Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2004, Sayfa : 50 Faz diyagramlarının moleküler dinamik yöntemiyle hesaplanmasında potansiyel enerji fonksiyonunun seçimi büyük önem taşımaktadır. Bu tür hesaplamalarda gerekli olan ve yüksek mertebeden termodinamik parametreler olarak bilinen entropi ve serbest enerji değerleri, moleküler dinamik hesaplamalarında doğrudan hesaplanamaz ve bu nedenle çeşitli yaklaşımlar yapılır. Bu tez çalışmasında, moleküler dinamik yöntemi ve gömülmüş atom metodu potansiyel fonksiyonları kullanılarak Ni, Al ve NiAl alaşımının Ni zengin bölgesindeki dört farklı kompozisyonu için madde özelliklerinin sıcaklık ve basınçla değişimi incelenmiş, termodinamik parametrelerdeki değişimler ve klasik termodinamik kanunları kullanılarak entropi ve Gibss serbest enerjisi dolaylı olarak hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçların literatür ile uyumlu olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THERMODYNAMIC PHASE DIAGRAMS FROM MOLECULAR DYNAMICS COPUTER SIMULATION Yeliz GÜRLER Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics 2004, page: 50 The choice of the potential energy functions has great importance in the calculations of thermodynamic phase diagrams by molecular dynamics simulation. The entropy and free energy values, which are known as secondary thermodynamic parameters, required in the calculations of phase diagrams can not be obtained directly in the molecular dynamics simulations, and consequently, various approximations are done. In this thesis, the variations of thermodynamic material properties with both temperature and pressure changes have been investigated by using molecular dynamics techniques and embedded atom method for Ni, Al, and four different compositions of NiAl alloys. The entropy and Gibbs free energy of materials have been calculated indirectly by using conventional laws of thermodynamics and the thermodynamic parameters obtained from the molecular dynamics simulations. In conclusion, it has been determined that the results obtained are compatible with literature.