Sağlık-Yatağan-Erenkaya (Konya) yöresi volkanik kayaçlarının jeolojik, petrografik ve jeokimyasal özellikleri
The geological, petrographical and geochemical investigation of the volcanic rocks in Sağlık-Yatağan-Erenkaya (Konya) region
- Tez No: 150148
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BÜNYAMİN AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Konya, Erenler-Alacadağ volkanitleri, subalkalin, kabuk kökenli, yitim zonu, Konya, Erenler-Alacadag volcanics, subalkaline, crustal in origin, subduction zone. VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SAĞLIK -YATAĞAN-ERENKAYA (KONYA) YÖRESİ VOLKANİK KAYAÇLARININ JEOLOJİK, PETROGRAFİK VE JEOKİMYASAL ÖZELLİKLERİ Serpil KURT Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı 2004, Sayfa : 43 Bu çalışmada Konya ilinin 40 km güneybatısında yüzeyleyen volkanik kayaçlann jeolojik, petrografik ve jeokimyasal özellikleri araştırılmıştır. Yöredeki en yaşlı formasyon dolomit, dolomitik kireçtaşlarmdan oluşan Üst Triyas- Alt Jura yaşlı Kızılören formasyonudur. Bu birim kıtasal şelf türü karbonatlardan oluşan Jura- Kretase yaşlı Lorasdağı formasyonuna yanal ve dikey geçiş gösterir. Bu birimler, Üst Miyosen- Alt Pliyosen yaşlı Erenler-Alacadağ volkanitleri ile uyumsuz olarak örtülürler. Üst Pliyosen- Kuvaterner yaşlı Topraklı formasyonu diğer yaşlı birimleri uyumsuz olarak örter. Alüvyon inceleme alanındaki en genç birimdir. Volkanitler Kızılören ignimbiriti, tüf-aglomera, dasit, andezit, iki proksen andezit, trakiandezit ve Erenkaya ignimbiriti olarak ayrılmıştır. Volkanitler başlıca plajiyoklas, hornblend, ortopiroksen, klinoproksen, kuvars, sanidin, tali opak ve apatit mineralleri içermektedirler. Çalışma sahasında yüzeyleyen Erenler-Alacadağ volkanitlerinin, petrografik ve jeokimya verileri andezitik-dasitik bileşimde, subalkalen karakter gösterir. Volkaniklerin kabuksal kökenli eski bir yitim zonunda oluşmuş volkanizma ürünü oldukları düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSC Thesis THE GEOLOGICAL, PETROGRAPfflCAL AND GEOCHEMICAL INVESTIGATION OF THE VOLCANIC ROCKS IN SA?LIK- YATAGAN-ERENKAYA (KONYA) REGION Serpil KURT Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of geological Engineering 2004, Page: 43 Geological, petrographical and geochemical properties of the volcanics rocks, which are located 50 kms southwest of Konya, are investigated in this study. The oldest formation in the area is Kızılören formation, which consists of dolomites and dolomitic limestone of Late Triassic-Early Jurassic age. The formation shows transition laterally and vertically to Lorasdağı formation including continental shelf limestone of Jurassic- Cretaceous age. All these units were overlied unconformbly by late Miocene-Early Pliocene aged Erenler-Alacadagi volcanics. Topraklı formation, of Late Miocene-Quaternary age, overlies the older units unconformably. The alluviums are youngest units in the area. The volcanics were mapped as Kızılören ignimbrite, tuf-agglomerate, dacite, andesite, two -pyroxene andesite, trachyandesite and Erenkaya ignimbrite. The volcanic rocks contain mainly plagioclase, hornblende, orthopyroxene, clinopyroxene, quartz, sanidine, accessory opaque and apatite mineral. Petrographic and geochemical data of the Erenler-Alacadağ volcanics in the study area, indicate that they are andesite-dacite in composition with subalkaline character. They were suggested to be derived from a continental crust, and product of an old subduction-relatied volcamsm.