Elazığ'da tüketime sunulan balıklarda histamin düzeyi ile diğer bazı kimyasal kalite parametrelerinin araştırılması
Investigation of histamine level and some chemical quality parameters in fresh fish consumed in Elazığ city
- Tez No: 150151
- Danışmanlar: PROF.DR. BAHRİ PATIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Histamine, Chemical Quality, Fresh Fish VIE
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ELAZIĞ'CA TÜKETİME SUNULAN BALIKLARDA HİSTAMİN DÜZEYİ İLE DİĞER BAZI KİMYASAL KALİTE PARAMETRELERİNİN ARAŞTIRILMASI Özlem EMİR ÇOBAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 45 Bu çalışmada, Elazığ'da taze olarak tüketime sunulan hamsi, istavrit, uskumru, gökkuşağı alabalığı, aynalı sazan ve bıyıklı balıklarda histamin düzeyleri ile diğer kalite parametreleri incelenerek standartlara uygunluğu saptandı. Bu amaçla balık örnekleri Eylül 2003 ile Nisan 2004 tarihleri arasında onbeş günlük aralıklarla elde edildi. Çalışmada balıkların filetoları çıkarıldı ve Histamin, TMA-N, TVB-N, pH değerleri yönünden analiz edildi. Örneklerdeki histamin düzeyi 8 ayın ortalaması olarak, hamside 24,24 ppm, istavritte 26,49 ppm, uskumruda 25,81 ppm, gökkuşağı alabalığında 12,21 ppm, bıyıklı bahkda 11,27 ppm ve aynalı sazanda 10,33 ppm olarak tesbit edildi. Örneklerdeki TMA - N, miktarı 8 ayın ortalaması olarak hamside 2,29 mg/100g, istavritte 2,18 mg/100g, uskumruda 1,98 mg/100g, olarak belirlenirken, TVB - N miktarlarıda ortalama olarak hamside 29,23 mg/lOOg, istavritte 29,23 mg/100g, uskumruda 28 mg/lOOg, gökkuşağı alabalığında 26,25 mg/100g, bıyıklı balıkda 29,89 mg/100g ve aynalı sazanda 27,9 mg/100g olarak saptandı. Balık örneklerindeki pH değerleri ise hamside 6,53, istavritte 6,55,uskumruda 6,44 olarak belirlenirken gökkuşağı alabalığında 6, bıyıklı balıkta 6,53, aynalı sazanda 6,45 olarak tespit edildi.Sonuç olarak; Elazığ'da taze olarak tüketime sunulan farklı balık türlerinde (hamsijistavrit, uskumru, aynalı sazan, gökkuşağı alabalığı ve bıyıklı balık) histamin miktarları ile diğer kalite parametrelerinin önerilen limitleri aşmadığı ve bu aşamada insan sağlığı için risk taşımadığı, ancak avlamadan sonra soğuk muhafaza şartlarının gerekli olduğu kanısına varıldı. Anahtar Kelimeler; Histamin, Kimyasal Kalite, Taze Balık VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis INVESTIGATION OF HISTAMINE LEVEL AND SOME CHEMICAL QUALITY PARAMETERS IN FRESH FISH CONSUMED IN ELAZI? CITY Özlem EMİR ÇOBAN Firat University Graduate School of Natural of Applied Sciences Department of Fish Catching Technique and Fish Processing Technology 2004, Page:45 In this study, histamine level and some other quality parameters have been examined in anchovy, horse mackerel, mackerel, rainbow trout, mirror carp and barbel consumed as fresh in Elazığ and their aproopriateness to the standarts have been determined. For this purpose, fish samples were obtained 15 day intervals between September 2003 and April 2004 and they were filleted. Histamine, TMA-N, TVB-N and pH values were examined in these fillets. Mean histamine level were determined as 24,24 ppm for anchovy, 26,49 ppm for horse mackerel, 25,81 ppm for mackerel, 12,21 ppm for rainbow trout, 11,27 ppm for barbel and 1 0,33 ppm for mirror carp. While mean TMA - N levels (mg/100g) were found as 2,29 for anchovy, 2,18 for horse mackerel, 1,98 for mackerel, TVB - N levels (mg/100g) were found as 29,23 for anchovy, 29,23 for horse mackerel, 28 for mackerel, 26,25 for rainbow trout, 29,89 for for barbel and 27,9 for mirror carp. pH values offish samples were determined as 6,53 for anchovy, 6,55 for horse mackerel, 6,44 for mackerel, 6,00 for rainbow trout, 6,53 for barbel and 6,45 for mirror carp. In conclusion, histamine level and other quality parameters were found under the suggested limits for various fish species (anchovy, horse mackerel, mackerel, rainbow trout, VIIbarbel and mirror carp) consumed as fresh in Elazığ. So they have not any risk for human healty at this moment, but it is necessary to keep them under cold preservation conditions.