Keban ve Karakaya Baraj Gölleri'ndeki Capoeta trutta (heckel;1843) balık türünün büyüme özelliklerinin karşılaştırılması
The conparison of growth characteristics of Capoeta trutta (heckel, 1843) fish species in Keban and Karakaya Dam Lakes
- Tez No: 150175
- Danışmanlar: DOÇ.DR. METİN ÇALTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Capoeta trutta, Keban Baraj Gölü, Karakaya Baraj Gölü, Büyüme
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET Yüksek Lisan Tezi KEBAN VE KARAKAYA BARAJ GÖLLERİNDEKİ CAPOETA TRUTTA BALIK TÜRÜNÜN BÜYÜME ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Tayfun ÇÖKMEZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilin» Dalı 2004, Sayfa: 35 Bu çalışmada, Fırat Nehri üzerinde farklı zamanlarda inşa edilmiş ve işletmeye açılmış olan Keban ve Karakaya Baraj Göllerinin dominant balık türlerinden birisi olan Capoeta trutta (Heckel, 1843) populasyonianmn büyüme özellikleri karşılaştınimıştır. Bu amaçla Aralık 2002- Kaşım 2003 tarihleri arasında her iki baraj gölünden toplam 402 örnek incelenmiştir. Bu örneklerden 217 adeti Keban Baraj Gölü'nden ohıp, 124 erkek ve 93 dişi birey belirlenmiştir. Karakaya Baraj Gölü'nde 185 adet örnekten 97'sinin erkek, 88'inin ise dişi bireyler olduğu belirlenmiştir. Keban Baraj Gölü'nden alman örneklerde ortalama uzunluk 29,9 cm; Karakaya Baraj Göhı'nden alman örneklerde ise 30,4 cm olarak saptanmıştır. Ortalama ağırlıklar ise sırası ile 258, 4g ve 261,6 g olarak bulunmuştur. Kondisyon faktörü Keban Baraj Gölü'nden alınan örnekler için ortalama 0,912; Karakaya Baraj Gölü'nden alman örnekler için ise 0,908 olarak saptanmıştır. C. trutta balık populasyonlarmm yaş gruplarına göre dağılımı incelendiğinde, Keban Baraj Gölü'nden elde edilen balıkların I- VII yaş grubunda; Karakaya Baraj Gölü'nden elde edilen balıklar ise IH-VH yaş grupları arasında dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Cinsiyete göre dağılımları karşılaşürddığında, Keban Baraj Gölü'nden yakalanan balıkların % 43 'ünün dişi, % 57' sinin erkek, Karakaya Baraj Gölü'nden yakalanan balıkların % 48'inin dişi, % 52' sinin erkek olduğu tespit edilmiştir. Her iki Baraj Gölü'nde de erkek balıkların dişi balıklardan fazla olduğu görülmüştür. Bu fark Keban Baraj Gölünden yakalanan bireylerde istatistiksel olarak önemli (P0.05). IVHer iki baraj gölünde de dişi bireylerin erkeklere göre biraz daha uzun ve ağır olduklan belirlenmiştir. Bu farklılık Keban Baraj Gölü'nden yakalanan bireylerde istatistiksel olarak önemli (PQ.05). Bu çatışmada balık örneklerinin yakalandığı suya ait bazı fiziksel ve kimyasal özellikler de incelenerek karalaştırılmıştır. İncelenen su kalitesi parametrelerinin iki baraj gölü arasında istatistiksel bir fark oluşturmadığı belirlenmiştir. Yaş gruptan ve eşeylere göre total boy dağıhmrnm; Keban Baraj Göiü'nden yakalanan III» V yaş gruplarında önemli (P0,05) olduğu bulunmuştur. Buna karşılık, Karakaya Baraj Gölü'nden yakalanan bireylerde ise türn yaş grupları için önemsiz bulunmuştur (P>0,05). Genel olarak her iki baraj gölünden de yakalanan bireylerde, hem salt boy ve oransal boy hem de salt ağırlık ve oransal ağırlık artış değerleri küçük yaştaki bireylerde büyük yaştakilere göre daha büyük olarak behrleraniştir. Diğer bir ifade ile genç bireyler yaşlılara göre salt ve oransal olarak daha fazla büyüme göstermişlerdir. Yapılan araştırmada, büyümede önemli bir gösterge olan kondisyon faktörü ile regrasyon analizinden elde edilen“b”ve“r2”değerlerine göre, Keban Baraj Gölü'nden yakalanan C. trutta balık populasyonunun, Karakaya Baraj Gölü'nden yakalananlara göre daha iyi bir büyüme gösterdiklerini söyleyebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis THE COMPARISON OF GROWTH CHARACTERISTICS OF CAPOETA TRUTTA (HECKEL, 1843) FISH SPECIES IN KEBAN AND KARAKAYA DAM LAKES Tayfun ÇÖKMEZ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Aquaculture 2004, Pages:.35 In this study, the populations of Capoeta trutta (Meckel, 1843) that is one of dominant fish species in Keban and Karakaya Dam Lakes built on Firat River at different times were studied in order to compare their growth charecteristics. For this purpose, 402 individuals were examined from both Dam Lakes between December-2002 and Nowember-2003. From these speciments, 2İ7 individuals (124 males + 93 females) were from Keban Dam Lake; 185 individuals (97 males + 88 females) were from Karakaya Dam Lake. Mean lengths were determined as 29.9 for fish from Keban Dam Lake and 30.4 for fish from Karakaya Dam Lake. Mean weight of fish from Keban and Karakaya Dam Lakes were 258.4 and 261.6 respectively. Condition Factors were calculated as 0.912 for fish from Keban Dam Lake and 0.908 for fish from Karakaya Dam Lake. Wherrthe age distribution of C. trutta populations were examined according to age groups, fishes obtained from Keban Dam Lake determined in I- VII age groups; fishes obtained fron Karakaya Dam Lake also determined in HI- VII age groups. When sex distribution of fishes were compared, it was found that 43% female and 57% male of all fishes collected from Keban Dam Lake; 48% female and 52% male of all fish collected from Karakaya Dam Lake. These results showed that the ratios of males were higher than that of females. This differences off the ratio of sex were statisticaly found significant for fish from Keban Dam Lake (P0.05). VIThe ienghts and weights of males were found higher than these of females. This differences were statistically found significant for fish from Keban Dam Lake (P0.05). In this study, some physicals and chemicals properties of water sampled from which fish species were caught were also examined. There was not any istatistical differences between these two Dam Lakes according to water quality parameters examined. The disribution of total lengths according to age groups and sex was istatistically found significant for HII-V age groups (P0.05) in fish from Keban Dam Lake. However, it was found nonsignificant for all age groups of fish from Karakaya Dam Lake (P>0.05). In general, absolute length, relative length, absolute weight and relative weight of fish from both Dam Lakes were found higher in younger fish than older fish. The other explanation of this is that younger individuals showed greater absolute and relative growth compared with older individuals. In this study according to the condition factors and“b”and“r2”values abtained with regration analysis of data, it may be said that C. trutta fish population in Keban Dam Lake is shown a better growth than that in Karakaya Dam Lake. Key Words; Capoeta trutta, Keban Dam Lake, Karakaya Dam Lake, Growth. Vll