Capoeta trutta (Heckel, 1843)'nın Keban, Karakaya ve Atatürk baraj göllerindeki populasyonlarının üreme biyolojisi
Reproduction biology of Capoeta trutta (Heckel, 1843) populations in Keban, Karakaya and Atatürk dam lakes
  1. Tez No: 169259
  2. Yazar: MUSTAFA DÜŞÜKCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. METİN ÇALTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Capoeta trutta, Üreme dönemi, Yumurta verimi, Eşeysel olgunluk yaşı. vn, Capoeta trutta, reproduction period, egg production, sexual maturity age. vm
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET CAPOETA TRUTTA (H ECKEL, 1 843)'NİN KEBAN, KARAKAYA VE ATATÜRK BARAJ GÖLLERt'NDEKİ POPÜLASYONLARININ ÜREME BİYOLOJİSİ Yüksek Lisans Tezi MustafoDÜŞÜKCAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimim Enstitüsü Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 90 Bu çalışmada, Keban, Karakaya ve Atatürk Baraj Gölleri'nde yaşayan Capoeta trutta (Heckel, 1843) bireylerinin eşeysel olgunluğa ulaşma yaşlan, üreme dönemleri ve yumurta verimlilikleri Mart 2004-Şubat 2005 tarihleri arasında tespit edilerek, karşılaştınlmıştır. Genel olarak, her üç baraj gölünden de yakalanan balıklarda eşeysel olgunluğa dişilerin 111 yaşında, erkeklerin ü yaşında eriştikleri belirlenmiştir. Üreme periyotlarının ise nisan- haziran olduğu bulunmuştur. Capoeta trutta bireylerinin; vücut ağırlığı - ovaryum ağırlığı (r = 0,57, r = 0,82 ve r = 0,79), vücut ağırlığı - testis ağırlığı (r = 0,47, r = 0,59 ve r = 0,48), vücut uzunluğu - ovaryum ağırlığı (r = 0,48, r = 0,77 ve r = 0,66), vücut uzunluğu - testis ağırlığı (r = 0,29, r = 0,54 ve r = 0,43), yumurta sayısı - vücut ağırlığı (r - 0,69, r = 0,77 ve r = 0,51), yumurta sayısı - vücut uzunluğu (r = 0,56, r = 0,73 ve r = 0,38), yumurta sayısı - ovaryum ağırlığı (r = 0,19, r = 0,76 ve r = 0,43), yumurta sayısı - yaş (r = 0,63, r = 0,91 ve r = 0,82), yumurta sayısı - yumurta çapı (r = -0,30, r = -0,29 ve r = -0,45) ve yaş - yumurta çapı (r = 4)1 3, r = -039 ve r = 0,83) aralarındaki korelasyonlar hesaplanmış ve Keban, Karakaya ve Atatürk Baraj gölleri için bulunan korelasyon değerleri parantez içinde sırasryla verilmiştir. Her üç Baraj gölünden de yakalanan bireyler için yumurta çapı 0.5 - 2.2 mm arasında ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REPRODUdTON BIOLOGY OF CAPOETA TRüTTA (HECKEL, 1843) POPULATIONS İN KEBAN, KARAKAYA AND ATATÜRK DAM LAKES Masters Thesis MustafeDÜŞÜKCAN Fuat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Aquacufture 2005,Page:90 in this study, sexual maturity age, reproduction period and fecundity of Capoeta trutla (Heckel, 1843) inhabiting Keban, Karakaya and Atatürk Dam Lakes have been determined and compared between March 2004-February 2005. in general, it was observed that female and male fish obtained from every 3 dam lakes reached to sexual maturity in age 3 and 2 respectively. Reproduction periods was found between April and June. Body weight - ovarium weight (r = 0.57, r = 0.82 and r = 0.79), body weight - testis weight (r = 0.47, r = 0.59 and r = 0.48), total body length - ovarium weight (r = 0.48, r = 0.77 and r = 0.66), total body length - testis weight (r = 0.29, r = 0.54 and r = 0.43), eggs number - body weight (r = 0.69, r = 0.77 and r.= 0.51), eggs number - total body lengm (r = 0.56, r = 0.73 and r = 0.38), eggs number - ovarium weight (r = 0.19, r = 0.76 and r = 0.43), eggs number - fish age (r - 0.63, r = 0.91 and r = 0.82), eggs number - eggs diameters (r = - 0.30, r = -0.29 and r = -0.45) and fish age - eggs diameters (r = -0.13, r = -0.39 and r = 0.83) relationships have been calculated and correlations values for Keban, Karakaya and Atatürk Dam lakes have been given in parentheses respectively. Eggs diameters of fish from every 3 dam lakes have been measured between 0.5 - 2.2 mm.