Yaklaşım eş zamanlı ölçek-zaman ve kod bölmeli çoklu erişim sisteminin performansı
The performance of quasi-synchronous scale time code division multiple access system
  1. Tez No: 150265
  2. Yazar: CAVİT ONAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OĞUZ KUCUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ÖZ-KBÇE, Dalgacık, Yaklaşık Eşzamanlı, ST-CDMA, Wavelets, Quasi-Synchronous
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
\“.?s'-s-fe. ”~-t:**~>“°~,e'':v;-_y j'ıi -'İ..V,.s 5*, V”“., ft '.a' ÖZET *?sw;üü:”S,ft!'>''" Bu çalışmada sahte gürültü (SG) dizilerinin kod, dalgacıkların zaman ve ölçek ortogonal ligine dayanan Ölçek-Zaman Kod Bölmeli Çoklu Erişim (ÖZ-KBÇE) olarak adlandırılan çoklu erişim sisteminin performansı beyaz Gauss gürültüsü eklenen kanalda (BEGGEK) yaklaşık eşzamanlı (YE) durumda incelenmiştir. ÖZ-KBÇE sisteminde sembollerin iletimi için ortogonal dalgacıklar kullanılır. ÖZ-KBÇE sisteminde kanal ölçeklere; ölçekler de zaman aralıklarına bölünür ve bu aralıklarda KBÇE kullanılarak çoklu erişim yapılır. Bu çalışmada ilk olarak Daubechies-2 (Db2) dalgacıkları için tasarlanan sistem analitik olarak incelenmiş ve bit hata olasılığı performansı bulunmuştur. Sistemin performansı aynı sayıda kullanıcı için KBÇE'ye göre biraz daha kötüdür. Performansı iyileştirmek için optimum dalgacık fonksiyonu bulunmalıdır. Sistemin çoklu erişim karışımı (ÇEK)'nı en aza indirgeyen optimum dalgacık, MATLAB paket programının Optimization Toolbox ek yazılımı ile elde edilmiş ve sistemin performansı KBÇE'den daha iyi hale getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this work, the performance of a multiple access system which is called Scale- Time-Code Division Multiple Access (ST-CDMA) which depends on the code, time and scale orthogonality introduced by pseudo-noise (PN) sequences and wavelets is investigated over Quasi-Synchronous (QS) additive white Gaussian noise (AWGN) channel. Orthogonal wavelets are used for signalling symbols over channel in ST- CDMA system. In a ST-CDMA system, the channel is partitioned into different scales, and each scale into different time slots, then CDMA is used for multiple access in each slot. In this work first of all, the system designed for Daubechies-2 (Db2) wavelets is analysed and its bit error rate performance is obtained. The performance of this system is a little bit worse than that of QS-CDMA for the same number of users. Optimum wavelets must be investigated to outperform the performance of this system. The optimum wavelet which minimizes multiple access interference (MAI) of the system is obtained by using MATLAB Optimization Toolbox and then the performance of the system outperforms that of QS-CDMA.