Şehirsel kademelenmenin mekansal boyutta dağılımı ve kademelenmenin ortaya çıkardığı kentsel gruplaşmanın analizi
Dispertion of urban hierarchy in spatial dimensions and analysis of the group that result from hierarchy
- Tez No: 150315
- Danışmanlar: PROF.DR. ÇINAR ATAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: urban hierarchy, region, regional planning, regional government
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Ill ÖZET Doğal, ekonomik ve sosyal faktörlerle belirlenen yerleşmeler arasındaki ilişkiler, kent ile ülke arasında ayrı bir mekansal bütünlüğü, bölgeyi ortaya çıkarmıştır. Bu mekansal bütünlüğün planlanması ise, hem ulusal hedeflerin uygulanması için, hem de alt ölçekli planların yönlendirilmesi için gerekli görülmektedir. Planlamanın ve yönetimin hem birbirleri ile hem de mekansal örgütlenme ile tutarlı bir biçimde yapılanması, planlamanın ve yönetimin amaçlarına ulaşması açısmdan bir gereklilik olarak görülmektedir. Bu nedenle ülkemizde bir türlü süreklilik kazanamayan ve laırumsallaşamayan bölge planlamanın, planlama kademelerine etkin bir biçimde katılmasının ancak bölgesel bir yönetim yapısının da oluşturulması ile mümkün olabileceği görüşüne varılmıştır. Bu öngörüden yola çıkılarak mekanın tanımlanma, algılanma, sınıflanma biçimlerinin zaman içinde ve farklı bilim dallarının bakış açısı ile değerlendirilmesi ilk aşama olarak görülmüştür. Yine bölgenin neden önemli bir mekansal bütünlük olduğu, planlama ve örgütlenme açısmdan yerinin ne olduğu bu doğrultuda değerlendirilmiştir. Türkiye'de bölgeyi tammlamaya yönelik çalışmalar, bölgesel planlama yaklaşma ve çabalan, bölgesel ölçekte söz sahibi olan yönetim birimleri analiz edilmiştir. Bütün bu değerlendirmeler sonucunda, Türkiye için bölgesel planlama ve bölgesel yönetime ilişkin öneriler geliştirilmiş ve bunlara temel oluşturacak mekansal bütünlükler tarif edilmiştir. Global düzlemdeki değişim ve gelişmelerle birlikte, ülkenin özgün koşulları da göz önünde bulundurularak kısa vadede uygulanabilirliği yüksek bir çözümün geliştirilmesi hedeflenmiştir. Anahtar Kelimeler : kentsel kademelenme, bölge, bölge planlama, bölgesel yönetim
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Relation of settlements that have been determined by natural, economic and social factors make up region as a separate spatial wholeness. The planning of this spatial wholeness seems necessary for the performance of both the national targets and for the direction of the lower scale plans. Organization of planning and government together, and also in coordination with the spatial organization seems a necessity in order to achieve planning and governmental targets. For these reasons, it has been argued that regional planning which has not gained continuity and institutionalization in Turkey up till now will be able to add to the planning hierarchy, if regional government structure have been formed. According to this prediction, the evaluation of the spatial definitions, perceptions, classifications seems to be the first level. Therefore, in this regard, the importance of the region as a spatial wholeness and its significance from the aspect of planning, and organization have been evaluated. Studies relative to the identification of region, regional planning approaches and attempts in Turkey, and governmental units responsible at regional scales have been analyzed. As a result of these evaluations, a proposal has been brought relative to regional planning and regional government and a spatial wholeness have been defined that form a basis for the planning process. Considering the changes and developments at global scale, together with the local situations of Turkey as a country, the development of a solution that could be applied in the short term have been aimed.