Total quality management in education system
Eğitim sisteminde toplam kalite yönetimi
- Tez No: 150314
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SÜLEYMAN ALPAYKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Kalite Gelişimi, TKY, Eğitim sistemindeki TKY, Avrupa Okulları Kalite Göstergeleri, Quality, Quality Improvement, TQM, TQM in education system, European School Quality Indicators
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Kalite, varolan ve gelecekteki müşterilerin istek ve ihtiyaçlarını karşılamak ve aşmaktır. Toplam Kalite Yönetimi (TKY), yöneticilerin ve çalışanların, sürekli gelişen operasyonlar, yönetim süreçleri ve ürünler yardımı ile müşterilerin beklentilerini karşılamaya yönelik ortak gayretlerine odaklanan bir yönetim kavramıdır. Bugünlerde, bazı liseler, TKY değerlerinin varolan yönetim sistemlerine göre daha uyum içinde olduğunu anlamaya başlıyor. Bu tez, TKY modelini tanımlayacaktır. Bunun yanında, bu modelin Bornova Anadolu Lisesi öğrencilerinin kalitesini nasıl artırdığı örneklerle açıklanacak ve Avrupa okullarındaki on altı kalite göstergesinin Bornova Anadolu Lisesindeki güçlü etkisine açıklık getirilecektir. Sizi, Minitab kullanılarak analiz edilen veriler hakkında bilgilendirmek için arka kapağa disket iliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Quality is to meet and to exceed the wants and needs of existing and future customers. Total Quality Management (TQM) is a management concept that focuses the collective efforts of all managers and employees on satisfying customer expectations by the aim of continually improving operations, management processes, and products. Nowadays, some secondary schools are beginning to recognize that TQM values are more compatible than many existing management systems. This thesis will describe the TQM model. Besides, it will be illustrated that how this model has increased the quality of Bornova Anatolian High School's students and the intense effectiveness of sixteen quality indicators of European Schools will be clarified at Bornova Anatolian High School. To give information about data analyzed by using Minitab, a floppy disk is enclosed inside of the back cover.