Pediatdik inmelerde koruyucu olduğu düşünülen gen değişimlerinin etkisi
- Tez No: 150368
- Danışmanlar: PROF.DR. NEJAT AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Pediatrik inme, FXIII, TFPI, 5-HT 2A, Pediatric Stroke, FXIII, TFPI, 5-HT 2A
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Biyoteknoloji Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
41 ÖZET Pediatrik İnmelerde Koruyucu Olduğu Düşünülen Gen Değişimlerinin Etkisi İnme; vasküler tıkanma ya da damar yırtılması ile bunu izleyen kanama ve nörolojik aksaklılar sonucu ortaya çıkan fokal beyin hasan olarak tanımlanabilir. Tüm inmelerin % 83'ünü vasküler tıkanmaya bağlı iskemik inmeler oluşturmaktadır. Bu çalışmada; daha önceki çalışmalarda tromboza karşı koruyucu olduğu belirlenmiş olan gen değişimlerinin inme üzerinde de koruyucu olabileceği fikrinden yola çıkılmış ve bu amaçla yapılan hasta-kontrol çalışmalarıyla faktör XIII, doku faktörü yolu inhibitörü ve serotonin genlerinde ilgili değişimler çalışılmıştır. FXIII geni 2. ekzonunda trombin aktivasyon bölgesinden 3 amino asit uzaklıkta Val34Leu değişimine neden olan bir G- >T polimorfizmi saptanmıştır (Mikkola ve ark., 1994). Daha önceki çalışmalarda FXIII Val34Leu polimorfizminin miyokardiyal infarktta, venöz tromboembolizmde ve beyin infarktında koruyucu etkisi olduğu belirtilmiştir (Kohler ve ark., 1998; Catto ve ark., 1998; Elbaz ve ark., 2000). Biz de yaptığımız 116 Türk pediatrik inme hastası ve 102 sağlıklı bireyden oluşan hasta-kontrol çalışmasında; Türk pediatrik inme hastalarında FXIII Val34Leu polimorfizminin etkisini ve FV1691G-A, PT 20210 G-A mutasyonlanyla birlikteliğini inceledik. Kontrol grubuyla inme grubu arasındaki allel dağılım sıklığının istatistiksel olarak anlamsız olduğunu belirledik. Ayrıca FV1691 G-A mutasyonunu taşıyanlarda FX1II T allelini taşımanın inme riskini koruyucu tarafa çekmekte olduğunu saptadık. PT20210A ile FXIII T taşımak arasında ise herhangi bir etkileşimin bulunmadığını belirledik. Daha önce inme için risk faktörü olduğu belirtilen FV169IA ve PT20210A mutasyonlannı taşıyanlar dışarıda bırakıldıktan sonra da değerlerin değişmediğini ve sonuç olarak FXIII Val34Leu polimorfizminin Türk pediatrik inme hastalarında herhangi bir rolü olmadığını belirledik. TFPI geninin yedinci intronunda -33 T- »C değişimi belirlenmiş ve bu değişimin total TFPI antijen seviyeleriyle ilişkili olduğu ve venöz tromboembolizmde koruyucu olduğu ortaya konmuştur (Ameziane ve ark., 2002).42 Biz de yaptığımız 113 Türk pediatrik inme hastası ve 100 sağlıklı bireyden oluşan hasta-kontrol çalışmasında; Türk pediatrik inme hastalarında TFPI -33T- >C polimorfizminin etkisini ve FV1691G-A, PT 20210 G-A mutasyonlarıyla birlikteliğini inceledik. Kontrol grubuyla inme grubu arasındaki allel dağılım sıklığının istatistiksel olarak anlamsız olduğunu belirledik. Ayrıca FV1691 G-A mutasyonunu taşıyanlarda TFPI-33C allelini taşımanın inme riskini (OR: 1,5) koruyucu tarafa çekmekte olduğunu saptadık. PT20210A ile TFPI-33C taşımak arasında ise herhangi bir etkileşimin bulunmadığını belirledik. Daha önce inme için risk faktörü olduğu belirtilen FV1691 G-A ve PT20210 G-A mutasyonlannı taşıyanlar dışarıda bırakıldıktan sonra da değerlerin değişmediğini ve sonuç olarak TFPI-33T- >C polimorfizminin Türk pediatrik inme hastalarında herhangi bir rolü olmadığını belirledik. 5-HT2A geninde 102'nci ekzonda yaygın bir T102C polimorfizmi saptanmıştır. Daha önceki çalışmalarda, 5-HT2A reseptör geni T102C polimorfizminin akut miyokard infarktında koruyucu olduğu belirtilmiştir (Yamada ve ark, 2000). Biz, 1 1 1 Türk pediatrik inme hastası ve 79 sağlıklı bireyden oluşan hasta-kontrol çalışmamızda, söz konusu polimorfizmin Türk pediatik inme hastalan üzerindeki etkisini ve polimorfizmin FV1691G-A, PT20210G-A mutasyonlarıyla birlikteliğini inceledik. Daha önceki çalışmaların aksine bizim çalışmamızda polimorfizmin sıklığı inme grubunda kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmakla birlikte bu fark istatistiksel olarak anlamsızdır. Ayrıca FV1691 G-A mutasyonunu taşıyanlarda 5-HT2A 102T allelini taşımanın inme riskini koruyucu tarafa çekmekte olduğunu saptadık. PT20210A ile 5-HT2A 102T taşımak arasında ise herhangi bir etkileşimin bulunmadığını belirledik. Daha önce inme için risk faktörü olduğu belirtilen FV1691 G-A ve PT20210 G-A mutasyonlannı taşıyanlar dışanda bırakıldıktan sonra da değerlerin değişmediğini ve sonuç olarak TFPI-33T- >C polimorfizminin Türk pediatrik inme hastalannda herhangi bir rolü olmadığını belirledik.
Özet (Çeviri)
43 SUMMARY The Effect of Protective Genes for Pediatric Stroke Stroke can be defined as focal cerebral damage due to either vascular occlusion or rupture of vessels with subsequent bleeding and neurologic deficits (Akar., 2002). After this occlusion or rupture, adjacent cells partially or can't work and die because of getting no oxygen. 83 % of all strokes is ischemic stroke that occurs as a result of vascular occlusion. In this study we think that; some gene polimorphisms that involve in the pathogenesis of thrombosis may have an impact on stroke too. So we examined relevant polimorphisms on clotting factor XIII, TFPI (Tissue factor pathway inhibitor), and serotonin 2A (5-HT 2A) receptor gene with a case-control study. A common G- >T polymorphism, leading to a valine (Val) to Leucine (Leu) sustitution 3 amino acids from the thrombin activation site, was described in exon 2 of the FXIII A- subunit gene (Mikkola et al., 1994). In recent studies, it is showed that FXIII Val34Leu polymorphism has a protective role in myocardial infarct, venous thromboembolism and brain infarct (Kohler et al., 1998; Catto et al., 1998; Elbaz et al., 2000). In our case-control study, which includes 116 Turkish pediatric stroke patients and 102 healty control individuals we examined the effect of FXIII Val34Lcu polymorphism on Turkish pediatric stroke patients and it's combined effect with FV 1691G-A and PT 20210 G-A mutations. We detected that; allele distribution frequency between control group and stroke group was meaningless. Also we detected that; for people who carry FV 1691 G-A mutation carrying FXIII T allele reduces the risk of stroke to protective side. We showed that; there was no interaction between carrying PT 20210 A and FXIII T allele together. We made an examination by omiting carriers of FV1691A and PT 20210A mutations, but we saw that results didn't change. So as a result of our study; we showed that FXIIIVal34Leu polymorphism had no protective effect on Turkish pediatric stroke patients.44 İn intron 7 of the TFPI gene, a T to C single-base polymorphism (-33 T- >C) which is strongly associated with total circulating TFPI antigen levels was defined (Ameziane et al., 2002). Also, it was reported that this polymorphism was protective against venous thromboembolism (Ameziane et al., 2002). In our case-control study, which includes 113 Turkish pediatric stroke patients and 100 healty control individuals wc examined the effect of -33 T- >C polymorphism on Turkish pediatric stroke patients and it's combined effect with FV 1691G-A and PT 20210 G-A mutations. We detected that; allele distribution frequency between control group and stroke group was meaningless. Also we detected that; for people who carry FV 1691 G-A mutation carrying TFPI -33 C allele reduced the risk of stroke to protective side (OR:0,7). We showed that; for people who carry PT 20210A mutation carrying TFPI -33 C allele reduced the risk of stroke to protective side. We made an examination by omiting carriers of FV1691A and PT 20210A mutations, but we saw that results didn't change. So as a result of our study; we showed that TFPI -33 T^C polymorphism had no protective effect on Turkish pediatric stroke patients. A common T102C polymorphism in exon 102 of 5-HT 2A gene was identified. In recent studies, it is reported that 5-HT2A receptor gene T102C polymorphism was protective against acute myocardial infarct (Yamada et al, 2000). In our case- control study, which includes 1 1 1 Turkish pediatric stroke patients and 79 healty control individuals we examined the effect of 5-HT2A receptor gene T102C polymorphism on Turkish pediatric stroke patients and it's combined effect with FV 1691G-A and PT 20210 G-A mutations. Contrast with recent studies, in our study the polymorphism frequency was higher than controls but this difference was meaningless statistically. Also wc detected that; for people who carry FV 1691 G-A mutation carrying serotonin 2A T102C allele reduced the risk of stroke to protective side. We showed that; there was no interaction between carrying PT 20210 A and 5- HT 2A 102C allele together. We made an examination by omiting carriers of FV1691A and PT 20210A mutations, but we saw that results didn't change. So as a result of our study; we showed that serotonin 2A T102C polymorphism had no protective effect on Turkish pediatric stroke patients.45