Klaudinlerin genetik işitme kaybındaki önemi
- Tez No: 150367
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: CLDN14, CLDN9, CLDN12, klaudin, işitme kaybı, sıkı bağlantılar, CLDN14, CLDN9, CLDN12, claudin, hearing loss, tight junction
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Biyoteknoloji Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
40 ÖZET Klaudinlerin Genetik İşitme Kaybındaki Önemi İşitme kaybı 1000 canlı doğumda bir görülen duyusal bozukluktur.Bu oranın yaklaşık %50' sinden genetik nedenler sorumludur. Genetik nedenli işitme kayıplarının en sık görülen formu işitme kaybına başka organ bozukluklarının eşlik etmediği sendromik olmayan işitme kaybıdır. Sendromik olmayan işitme kayıplarının yaklaşık %75-80' ni otozomal resesif, %20' si otozomal dominant, % 1-2' si X' e bağlı kalıtım göstermektedir. Bugün sendromik olmayan işitme kaybına neden olan farklı kromozamal bölgelerde haritalanmış 96 lokus ve 38 gen bilinmektedir. Sendromik olmayan işitme kayıplarının en önemli nedeni aralıklı birleşke ( gap junction ) proteini konneksin26' yi kodlayan GJB2 mutasyonlarıdır. Sendromik olmayan işitme kaybına neden olan diğer bir gen CLDN gen ailesi üyesi CLDN14 dür. Sıkı bağlantıları (tight junction) oluşturan Klaudin-14 proteinini sentezleyen genin işitme kaybına neden olduğu Pakistanlı iki ailede gösterilmiştir. CLDN gen ailesi üyelerinden CLDN9 ve CLDN12'nin de iç kulakta protein sentezlediği gösterilmiş ancak bu iki gende işitme kaybına neden olan mutasyon bildirilmemiştir. Bu çalışmada CLDN14, CLDN9, CLDN12 mutasyonları Türk işitme kayıplı olgularda araştırılmıştır. Yaşları 4 ile 22 arasında değişen sendromik olmayan işitme kayıplı, GJB2 ve mitokondrial DNA mutasyonları negatif 117 probanddan oluşan çalışma grubu oluşturuluştur. Olgulara ait kan örnekleri klasik fenol-kloroform yöntemi ile izole edilmiş, PCR-SSCP tekniği ile mutasyon taraması yapılmıştır. Bant farklılığı gösteren örneklere DNA dizi analizi uygulanmıştır. Mutasyon taraması sonucu CLDN14 geninde bir olguda T4M ve R81R polimofızimleri saplanmıştır. Bir olguda CLDN12 geni 3' yazılmayan bölgede adenin timin değişimi belirlenmiştir. Ancak olgunun işitme kaybı olmayan annesinde de aynı değişimin belirlenmesi nedeni ile bu değişimin polimorfızim olduğu düşünülmektedir. CLDN9 geninde mutasyon ya da polimorfızim saptanamamıştır. Bu araştırmadaki bulgular, CLDN14 genindeki mutasyonlarm Türk işitme kayıplı olgularda önemli bir işitme kaybı nedeni olmadığını göstermektedir. CLDN9 ve CLDN12 genlerindeki mutasyonlarm işitme kaybına neden olduğunu gösteren bir bulgu elde edilememiştir.
Özet (Çeviri)
41 SUMMARY The Importance of Claudins in Genetic Hearing Loss Hearing loss occurs 1 in 1000 live births, half of which is thought to be the result of genetic factors. The most common form of hereditary hearing loss is nonsyndromic sensorineural hearing loss, which is not associated with any other anomalies or defects. Approximately 75-80% of nonsyndromic cases show a recessive inheritance pattern, 20% of cases show dominant inheritance and 1-2% are X linked. Nonsyndromic deafness represents extreme genetic heterogeneity. To date 96 deafness loci have been mapped to different chromosomal regions and 38 genes have been identified. Recessive mutations in GJB2 which encodes connexin 26 (Cx 26), a member of a large family of transmembrane gap junction proteins are responsible for nearly half of the genetic cases of hearing loss in many populations. Another deafness gene, CLDN14 encodes for claudin-14 protein, which is necessary for the formation of tight junctions. Mutations in the CLDN14 gene have been previously identified in two Pakistani families. Although other claudin gene family members, CLDN9 and CLDN12, were found to be expressed in the inner ear, they have not been demonstrated to be associated with hearing loss. The aim of this study is to investigate the frequencies of CLDNJ4 mutations in Turkish families with nonsyndromic hearing loss and to determine if mutations in CLDN9 and CLDN12 are associated with hearing loss. A total of 1 17 individuals with nonsyndromic sensorineural deafness, in which the ages ranged between 4-22 years were included in this study. Genomic DNA was extracted by a conventional phenol-chloroform method. All samples were initially tested and found to be negative for GJB2 and mitochondrial DNA mutations. The single coding exons OÎCLDNI4, CLDN9, CLDN12 were screened with PCR-SSCP protocols, followed by silver staining. Samples showing band changes were sequenced on an automated DNA sequencer. One missense (T4M) and one silent (R81R) changes were detected in the CLDN14 gene. These two changes have been previously reported as polimorphism. An adenine to a thymine change was identified in the 3' UTR region of the CLDN12 gene. However, the segregation of this change was unrelated to deafness in our family. No mutation was identified in the CLDN9 gene. Our study shows that CLDN14, mutations are not common cause of sensorineural nonsyndromic deafness in Turkey. There was no evidence for CLDN9 and CLDN12 to be associated with deafness.