İnflamatuvar Barsak hastalığında sitokin gen polimorfizmleri
- Tez No: 150371
- Danışmanlar: PROF.DR. MİTHAT BOZDAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Crohn hastalığı (CH), inflamatuvar barsak hastalığı (İBH), sitokin, polimorfizm, ülseratif kolit (ÜK), Crohn's disease (CD), cytokine, inflammatory bowel disease (IBD), polymorphism, ulcerative colitis (UC)
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Biyoteknoloji Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
51 ÖZET İnflamatuvar Barsak Hastalığında (İBH) Sitokin Gen Polimorfizmleri Crohn hastalığı (CH) ve ülseratif kolit (ÜK), barsağın nedeni tam olarak bilinmeyen kronik inflamatuvar hastalıklarıdır. Hastalık prevalansındaki etnik farklılıklar, hastalığın ailesel kümeleşmesi ve yapılan ikiz çalışmaları İBH patogenezinde genetik faktörlerin rol oynadığını gösteren en önemli kanıtlardır. Son dönemde yapılan bağlantı çalışmalarında bazı kromozomlar üzerinde CH veya ÜK'ya ya da ikisine de duyarlılıkta rol oynayabilecek aday bölgeler tanımlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, immün sistemde bir düzensizliğin olduğu İBH'de, inflamatuvar yolakta rol alan TNFa, IL-1B, IL-10 ve IL1-RN sitokin genlerinde immün yanıt düzeyini saptayabilecek olan allelik polimorfizmleri çalışmaktır. Çalışmaya hasta grubu olarak endoskopik veya hispatolojik olarak tanı almış 84 ÜK (46 erkek, 38 kadın) ve 52 CH (30 erkek, 22 kadın) hastası alındı. Kontrol grubu olarak ise daha önce hiçbir barsak hastalığı geçirmediğini ifade eden 105 sağlıklı birey (69 kadın, 36 erkek) alındı. TNFa geni -308 ve -238, IL-10 geni -1082 ve -627, IL-1B geni -511 bölgelerindeki polimorfizmler için PCR-RFLP yöntemi, IL1-RN intron 2'deki polimorfizm için ise VNTR (değişken sayıdaki tekrar bölgesi) yöntemi kullanıldı. Sonuçlar agaroz jel elektroforezinde analiz edildi. IL-16, IL10, TNFa ve IL1-RN genlerindeki polimorfizmlerin allel ve genotip frekansları bakımından ÜK, CH hastaları ve sağlıklı kontroller arasında anlamlı bir farklılık saptanmadı. Türk popülasyonunda, IL-1 0-627 ve -1082, IL-1B-511 ve TNFa-238 polimorfik bölgelerindeki sonuçlar, bazı Avrupa toplumlarındaki sonuçlarla uygundur. Fakat çeşitli Avrupa popülasyonlarında IL1-RN*2 varyantı ile ÜK arasında ilgi gözlenirken çalışmada bu doğrulanmadı. TNFa-308 noktası A varyant alleli Japon ÜK hastalarında yüksek, İngiliz, Belçikalı ve Macar CH hastalarında düşük bulunurken bu çalışmada herhangi bir farklılık gözlenmedi. Sonuç olarak Türk popülasyonunda bu polimorfizmler, İBH'ye duyarlılıkta önemli risk faktörlerine benzememektedir.
Özet (Çeviri)
52 SUMMARY Cytokine Gene Polymorphisms in Inflammatory Bowel Disease (IBD) Crohn's disease (CD) and ulcerative colitis (UC), are the chronic inflammatory diseases of bowel, the cause of which are not known clearly. The ethnical differences in the disease prevalence, familial groups formed by the disease, and the twin studies are the most important evidences that genetic factors play a role in the IBD pathogenesis. In the recent linkage studies, some candidate regions were identified on some chromosomes that may take a part in the susceptibility to CD or UC or both. The aim of this study is to study the allelic polymorphisms that may determine the immune response level in the TNFa, IL-1B, IL-10 and IL1-RN cytokine genes taking a role in the inflammatory pathway in IBD, in which there is a disorder in the immune system. Endoscopically or histopathologically diagnosed 84 UC (46 men, 38 women) and 52 CH (39 men, 22 women) patients were included in the study as the patient group. As the control group, 105 healthy individuals (69 women, 36 men) stating that they have never had any bowel disease before, were included. PCR-RFLP method for the polymorphisms in the TNFa gene -308 and -238, IL-10 gene -1082 and -627, IL-1B gene -511 regions, and VNTR (variable number of tandem repeats) method for the polymorphism in the intron 2 of IL1-RN were performed. The results were analyzed on agarose gel electrophoresis. No significant difference was found in the allele and genotype frequencies of the polymorphisms in the IL-1B, IL10, TNFa and IL1-RN genes between the UC, CD patients and healthy controls. The results in the IL-1 0-627 and -1082, IL-1B-511 and TNFa-238 polymorphic regions are consistent with the results in some European populations. However, although an association between UC and IL1-RN*2 variant was observed, this was not confirmed in our study. While the TNFct-308 position A variant allele was found to be high in Japanese UC patients, and low in British, Belgian and Hungarian CD patients, no difference was observed in this study. As a consequence, these polymorphisms did not appear as important risk factors in the susceptibility to IBD.