İnflamatuvar barsak hastalığında genetik faktörler
- Tez No: 150370
- Danışmanlar: PROF.DR. MİTHAT BOZDAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Crohn hastalığı, ICAM, İnflamatuvar barsak hastalığı, NOD/CARD, ülseratif kolit, Crohn's disease, ICAM, Inflammatory bowel disease, NOD/CARD, ulcerative colitis
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Biyoteknoloji Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
59 ÖZET İnflamatuvar Barsak Hastalığında Genetik Faktörler İnflamatuvar barsak hastalığı, epidemiyolojileri ve bazı klinik özellikleri birbirine benzeyen ülseratif kolit ve Crohn hastalığını kapsamaktadır. Hastalık patogenezi halen tam olarak bilinmemekle birlikte bugün için en geçerli hipotez; genetik bir yatkınlık allında çeşitli faktörlerin (mikrobiyal bir antijen veya otoantijen) etkisi ile gastrointestinal sistemde oluşan anormal inflamatuvar yanıttır. Bu çalışmanın amacı, inflamasyonda etkili olduğu bilinen NOD2/CARD15, NOD1/CARD4 ve ICAM-1 genlerindeki polimorfizmleri Türk hasta ve kontrol gruplarında incelemektir. Çalışmamızda, endoskopik veya histopatolojik olarak tam almış 52 CH (22 Kadın+ 30 Erkek; 42,5±1,6) ve 84 ÜK (38 Kadın + 46 Erkek; yaş ortalaması: yıl±SH; 36,2±1,5) hastası ile daha önce hiçbir barsak hastalığı geçirmediğini ifade eden 106 sağlıklı bireyin (69 Kadın+37 Erkek; 35,7±1,4) genotipleri karşılaştırıldı. Hasta ve kontrol grubunda ICAM-1 geninin G241R, K469E; NOD1/CARD4 geninin E266K ve NOD2/CARD15 geninin R702W, G908R ve 3020insC varyantlan için PZR-RFLP ve NOD1/CARD4 geninin D372N polimorfizmi için DNA dizi analizi yöntemi kullanıldı. NOD2/CARD15, NOD1/CARD4 ve ICAM-1 geninde araştırılan polimorfızmler, ÜK ve CH için kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. NOD2/CARD15 geni R702W, G908R nadir varyantlarının allel frekansları CH için kontrollerle karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Toplam 52 Crohn hastası içerisinden ileal tutulum gösteren 10 hastanın 2 'sinde 3020insC için heterozigot varyantı görülürken (allel frekansı %2, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında p=K),0397), ülseratif kolit ve kontrol grubunda bu mutasyon gözlenmedi. NOD2/CARD15 varyantlan frekansı, Türk Crohn hastalarında Avrupa popülasyonlarına oranla az bulunmuştur. NOD1/CARD4 ve ICAM-1 geni varyantlan, ÜK veya CH ile bağlantılı bulunmazken, NOD2/CARD15'in 3020insC/1007fs nadir varyant allel frekansı Crohn hastalarında çok yüksek bulunmamakla birlikte, nadir varyant alleli taşımayan kontrol grubu ile karşılaştınldığında anlamlı gözükmektedir. 3020insC nadir varyantını taşıyan hastaların ileal tutulum göstermesi Avrupa popülasyonu ile uyum gösterir niteliktedir. NOD2/CARD15'in R702W, G908R varyantları, NOD1/CARD4 geni ve ICAM-1 geni polimorfizmleri yaptığımız çalışmada ülseratif kolit ve Crohn hastalığı ile bağlantılı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
60 SUMMARY Genetic Factors in Inflammatory Bowel Disease Inflammatory bowel disease includes ulcerative colitis and Crohn's disease, which have similar epidemiology and some clinical features. Together with the incomplete knowledge on disease pathogenesis, the most valid current hypothesis is that; it is the abnormal inflammatory response in the gastrointestinal system arising under the basis of a genetic susceptibility with the effect of various factors (a microbial antigen or auto-antigen). The aim of this study is to investigate the polymorphisms in NOD2/CARD15, NOD1/CARD4 and ICAM-1 genes, which are known to be effective in the inflammation, in the Turkish patient and control groups. In our study, the genotypes of endoscopically or histopathologically diagnosed 52 CD (22 Women + 30 Men; mean of age: yearisd; 42,5±1,6) and 84 UC (38 Women+ 46 Men; 36,2±1,5) patients, and 106 healthy individuals (69 Women+37 Men; 35,7±1,4) stating that they have never had any bowel disease before, were compared. In the patient and control groups, PCR-RFLP was performed for the G241R, K469E variants of ICAM-1 gene, E266K variant of NOD1/CARD4 gene and R702W, G908R and 3020insC variants of NOD2/CARD15 gene, and DNA sequencing was used for the D372N polymorphism of NOD1/CARD4 gene. When compared with the control group for the UC and CD, the polymorphisms examined in the NOD2/CARD15, NOD1/CARD4, and ICAM-1 genes were not found to be statistically significant. When the allele frequencies of the R702W, G908R rare variants of NOD2 gene were compared with the control group for CD, no statistical significance was found. While the heterozygote variant for 3020insC was observed in 2 of the 10 patients showing ileal disease among the overall 52 Crohn patients (allele frequency %2, compared with the control group p=0.0397), this mutation was observed neither in ulcerative colitis nor in control group. The frequency of NOD2/CARD15 variants in Turkish patients, was found to be less than that of European population. While the variants of NOD1/CARD4 and ICAM-1 genes were not found to be associated with UC and CD, the frequency of the rare variant allele of 3020insC/1007fs in NOD2/CARD15 appeared to be significant when compared with the control group lacking the rare variant allele, although it was not found to be very high in Crohn's disease. The presence of ileal disease in the patients carrying 3020insC rare variant is concordant with the European population. In our study, the R702W, G908R variants of NOD2/CARD15 gene, and the polymorphisms of NOD1/CARD4 and ICAM-1 gene were not found to be associated with ulcerative colitis and Crohn's disease.