1,3-dipolar cycloaddition reactions of some 3-arylphthalazinium-1-olates
Bazı 3-arilfıtalazinyum-1-olat'ların 1,3-dipolar siklokatılma reaksiyonları
- Tez No: 150375
- Danışmanlar: PROF.DR. NİHAT ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 3-dipoller, betainler, dipolorofiller, 3-dipolar siklokatılmalar. vu, 1.S-dipoles.betaines, dipolarophiles, 3-dipolar cycloadditions
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET BAZI 3-ARÎLFITALAZİNYUM-1-0LATLARIN 1,3-DİPOLAR SÎKLOKATILMA REAKSİYONLARI KAYA, Aynur Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Nihat ÇELEBİ Eylül 2004, 96 sayfa Bu çalışmada 1,3-dipolar siklokatılma tepkimelerinin mekanistik yönlerini açıklamak ve tahmin etmek için, 3-arilfıtalazinyum-1 «laflarla olan uygulamaları sunulmaktadır. Bu çalışmadaki deneylerde, 3-arilfıtalazinyum-1-olat'lar asetilenik dipolarofillerle reaksiyona sokulmuştur. Betainler difenil asetilen ve dimetil asetilen dikarboksilat ile izomerik siklokatılma ürünü verdi. Ayrıca, vinilene karbonat ve 1-hexine de betainler ile test edildi. Fakat 3-arilfıtalazinyum-1- olat'lar bu dipolarofillere karşı az reaktivite gösterdi. Oluşan ürün miktarları onları halkalı katılma ürünü olarak ölçebilmek için yeterli olmadı. VIöncül molekül yörünge yaklaşımı düzeyindeki teorik çalışmalar halkalı katılma ürünlerinin yapısının saptanmasında ve tanımlanmasında çok güçlü bir yöntemdir. Biz ayrıca 3-arilf ıtalazinyum-1 -olat'ların ısısal halkalı katılma reaksiyonlarının reaktivitelerinden bahsetmek için MO hesaplamalarını kullanabiliriz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 1,3-DIPOLAR CYCLOADITION REACTIONS OF SOME 3-ARYLPHTHALAZINIUM-1 -OLATES KAYA, Aynur M. Sc, Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Nihat ÇELEBİ September 2004, 96 pages In this study, 1,3-dipolar cycloaddition reactions are presented to explain and predict the mechanistic aspect of these reactions with emphasis on the applications of 3-arylphthalazinium-1-olates. In the experiments acetylenic dipolarophiles have been reacted with 3-arylphthalazinium-1-olates. The betaines with diphenyl acetylene and dimethyl acetylene dicarboxylate gave isomeric cycloadducts. Also, 1- hexyne and vinylene carbonate were tested with the betaines. But, 3- arylphthalazinium-1-olates showed less reactivity toward these dipolarophiles. The amount of products weren't sufficient to determine them as the cycloadducts. IVTheoretical studies at the level of the frontier molecular orbital approach are to be powerful tool for the explanation and prediction of the structure of the cycloadducts. We can also use MO calculation to mention about the reactivity of thermal cycloaddition to the 3-arylphthalazinium-1- olates.