The effect of gender differences and nitric oxide synthase inhibitor L-name (L-nitro arginine methyl ester) on the ischemia-reperfusion induced arrhythmias in rats
Sıçanlarda iskemi-reperfüzyonlarla uyarılan aritmiler üzerine cinsiyet farklılığının ve nitrik oksit sentaz inhibitörü L-name'in (L-arjinin metil ester) etkisi
- Tez No: 150376
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER BOZDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Coronary ligation, Ischemia Reperfusion, Arrhythmia, Gender, L-NAME. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET SIÇANLARDA İSKEMİ-REPERFÜZYONLA UYARILAN ARİTMİLER ÜZERİNE CİNSİYET FARKLILIĞININ VE NİTRİK OKSİT SENTAZ İNHİBİTÖRÜ L-NAME'İN (L-ARJİNİN METİL ESTER) ETKİSİ Karalar Bilgin, Iclal Yüksek Lisans Tezi.Biyoloji Bölümü Tez Danışmanı:Prof.Dr. Ömer BOZDOĞAN Eylül 2004, 50 sayfa Nitrik oksit (NO) pek çok biyolojik sistemde olduğu gibi kardiyovasküler sistem içerisinde de önemli düzenleyici bir moleküldür. Nitrik oksit, nitrik oksit sentaz enzimi tarafından L-arjininin, L-sitrüline çevrilmesi sonucu oluşur. Üç tip nitrik oksit sentaz izoformu bulunmaktadır. Bunlar endoteliyal NOS (eNOS), indüklenebilir NOS (iNOS) ve nöronal NOS (nNOS)dur. Endoteliyal NOS ve nöronal NOS'un kardiyovasküler sistemde daha fonksiyonel olduğu gösterilmiştir. Çeşitli hücreler özellikle nötrofil, vasküler düz kas hücreleri ve miyokardiyal hücreler nitrik oksit üretebilirler. Nitrik oksit sentaz ve buna bağlı olarak oluşan nitrik oksitin miyokardiyal iskemi ve reperfüzyon aritmileri sırasındaki rolü karmaşık ve tam olarak tanımlanamamıştır. Pek çok çalışmada NOS inhibitörü, NOS uyarıcısı ya da her ikisi kullanılarak nitrik oksitin iskemi reperfüzyon aritmilerinin azaltılmasında yararlı etkisi gösterilmiştir. Fakat iskemi reperfüzyonla uyarılan aritmiler, cinsiyet farklılığı ve nitrik oksit arasındaki ilişkiyigösteren çok az çalışma mevcuttur. Bu nedenle bu çalışmada cinsiyet farklığı ve nitrik oksit salınımının iskemi reperfüzyonu takiben oluşan aritmiler üzerine etkisi araştırıldı. Araştırmada 200-300 gr ağırlıkta, 6-8 aylık, 18 dişi ve 15 erkek sıçan kullanıldı. Erkek ve dişiler kontrol ve L-NAME grubu olarak ikiye ayrıldı. Miyokardiyal iskemi sol koroner arter bağlanarak, reperfüzyon ise bu arter gevşetilerek oluşturuldu. L-NAME, 10 mg/kg dozda, ligasyondan 10 dakika önce kuyruk cocygeal damardan verildi. Kontrol grubuna ise aynı hacimde izotonik tuz solüsyonu verildi. İskemi ve reperfüzyon boyunca elektrokardiyogram ve kan basınçları kayıt edildi. L-NAME her iki cinsiyette de ortalama kan basıncını artırdı. Reperfüzyon sonucu oluşan aritmi süreleri ve yoğunlukları tespit edildi. L- NAME verilen erkeklerde iskemi reperfüzyonu takiben oluşan aritmilerde, aritmik periyotta ve aritmi skorunda anlamlı bir artış gözlendi. Ancak dişilerde L-NAME; aritmilerde belirgin bir artış oluşturmadı. Sonuç olarak L-NAME' in dişilerde daha az etkili olması, buna karşılık erkeklerde aritmiyi artırması, erkeklerde nitrik oksitin koruyucu etkisinin daha fazla olduğunu düşündürmektedir. L-NAME in dişilerde daha az etkili olması nitrik oksit salınımının dişilerde çok daha fazla olması yada endoteliyal nitrik oksit sentaz aktivitesinin daha az olmasından kaynaklanabilir. Anahtar Kelimeler Koroner iigasyon, İskemi Reperfüzyon, Aritmi, Cinsiyet, L-NAME. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF GENDER DIFFERENCES AND NITRIC OXIDE SYNTHASE INHIBITOR L-NAME (L-NITRO ARGININE METHYL ESTER) ON THE ISCHEMIA-REPERFUSION INDUCED ARRHYTHMIAS IN RATS Karalar Bilgin, iclal M. Sc, Department of Biology SupervisonProf.Dr.Ömer BOZDO?AN September 2004,51 pages Nitric oxide (NO) is one of the regulatory molecule in cardiovascular system as in many biological systems. It is synthesized with the conversion of L-arginine to L-citrulline by nitric oxide synthase (NOS). There are three isoforms of nitric oxide synthase: Endothelial NOS (eNOS), inducible NOS (iNOS) and neuronal NOS (nNOS). Endothelial (eNOS) and neuronal (nNOS) nitric oxide synthase are more functional in cardiovascular system. NO can be produced by neutrophils, vascular smooth muscles and myocardial cells. The roles of nitric oxide synthase and its product nitric oxide on arrhythmias induced by ischemia and reperfusion are complex and have not been clearly defined. The beneficial effects of NO in ischemi-reperfusion induced arrhythmias have been shown in many studies by using the NOS stimulator, NOS inhibitor or both. But there are a few studies indicating the relationship between ischemia- reperfusion induced arrhythmias, the role of NO and the gender diffrence.Therefore in this study, it is aimed to research the role of NO and gender differences on the ischemia-reperfusion induced arrhythmias. Eighteen female and fifteen male rats weighing 200-300 gr in 6-8 months old were used. Male and females were separated into two groups individually as control and L-NAME groups. Myocardial ischemia was produced by occlusion of left coronary artery and reperfusion by releasing of this artery. L- NAME in a dose of 10 mg/kg was given intraveneously from cocygeal vein ten min before coronary ligation. Isotonic saline in same volume was given to control group. Electrocardiogram and arterial mean blood pressure were recorded during ischemia and reperfusion. L-NAME increased mean arterial blood pressure in both genders in respect to their controls. Ischemia-reperfusion induced arrhythmias and their intensities were determined. Arrhythmias, arrhythmic period and arrhythmia scores were significantly increased during reperfusion in males but not in females. As a result; the protective effect of NO against reperfusion induced arrhythmias may be more in male than female because of less effect of LNAME on the arrhythmia in female in opposite of male. The less effect of L NAME in female may be due to more NO release or the less inactivation of endothelial NOS.