Dışbudağın (Fraxinus angustifolia Vahl.) fidanlıkta yetiştirilmesi üzerine araştırmalar
Studies on the growth of ash (Fraxinus angustifolia Vahl.) seedlings in forest nursery
  1. Tez No: 150377
  2. Yazar: NURTEN ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ YAVUZŞEFİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dar yapraklı dişbudak, Fraxinus angustifolia, fidanlık tekniği, orijin, fidan sıklığı, çizgi aralığı VIII, Narrow leaved ash, Fraxinus angustifolia, nursery practice, provenance, seedling density, row spacing
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET DİŞBUDAĞIN (Fraxinus angustifolia Vahi.) FİDANLIKTA YETİŞTİRİLMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Nurten ÇİÇEK Yüksek Lisans: Orman Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Yavuz YAVUZŞEFİK Haziran 2004, 88 s Bu çalışmada, en yüksek kalite ve miktarda 1+0 yaşlı dar yapraklı dişbudak (D YD, Fraxinus angustifolia Vahi.) fidanı üretimi amaçlanmıştır. Bu amaçla, üç D YD orijini, beş farklı fidan sıklığı ve iki farklı çizgi aralığında yetiştirilmiştir. Araştırma Düzce Orman Fidanlığı'nda gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kullanılan tohumlar, 2002 yılı Ekim-Kasım aylarında Hendek-Süleymaniye (40°52'N, 30°36'E, 25 m), Kırklareli-Demirköy (41°49'N, 27°56'E, 20 m) ve Sinop-Bektaşağa (42°02'N, 35°05'E, 20 m)'dan temin edilmiştir. Fidan sıklıkları 8, 12, 16, 20 ve 24 adet/m olarak alınmış ve çizgiler arası 22 ve 33 cm olacak şekilde iki farklı çizgi aralığı kullanılmıştır. Deneme rastlantı bloklarında bölünmüş parseller tertibine göre dört tekrarlı gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, yaklaşık 100 m uzunluğunda iki adet yastık kullanılmıştır. Yastıklardan biri beş çizgi (çizgiler arası 22 cm) için, diğeri ise üç çizgi (çizgiler arası 33 cm) için VIkullanılmıştır. Tohumlar ekim öncesi 60 gün (30 sıcak+30 soğuk) katlamaya alınmış ve 2003 yılı ilkbaharında ekilmiştir. Orijinler arasında bazı fıdecik özelikleri ve çimlenme yüzdesi (ÇY) değerleri bakımından farklılık bulunmuştur. Ortalama ÇY (%48.2) olup en yüksek Demirköy (%53.4), en düşük ise Hendek (%41.8) orijininde gerçekleşmiştir. İstenen fidan sıklığının sağlanabilmesi için, ekilecek tohum miktarı orijinlere göre belirlenmelidir. Ayrıca, gerekli katlama uygulandığında DYD'de ilkbahar ekimlerinde başarılı olunabileceği görülmektedir. Orijin, sıklık ve çizgi faktörleri ile bunların etkileşimlerinin bazı fidan özelliklerine önemli etkisinin olduğu saptanmıştır. Kök boğazı çapı (KBÇ) ve fidan boyu (FB)/KBÇ oranı değerleri bakımından orijinler arasında anlamlı farklılıklar görülürken, FB bakımından farklılık bulunmamıştır. En yüksek KBÇ Hendek, en düşük Demirköy orijininde saptanmıştır. Sıklık ve çizgi aralığı KBÇ, FB ve KBÇ/FB gibi fidan özelliklerini etkilemektedir. Çizgiler arası mesafenin küçülmesi ve sıklığın artmasıyla söz konusu fidan özelliklerine ait değerler düşmektedir. Hem üç çizgili hem de beş çizgili yastıkta TSE standartlarına göre yüksek oranda 1+0 yaşlı kaliteli fidan elde edilmiştir. Büyük boyutlu ve yüksek kalitede fidan oram üç çizgili yastıkta en yüksek gerçekleşmiştir. Bu fidanların neredeyse tamamı (%98) birinci sınıf, geri kalanlar ise ikinci sınıftır. Beş çizgili yastıkta ise %72 birinci sınıf, %27 ikinci sımf ve yaklaşık %1 oranında da üçüncü sımf (kalitesiz/elverişsiz) fidan oluşmuştur. Ayrıca, amaçlanan fidan boyutlarına göre değişmek üzere; üç çizgili yastıkla 8, 12, 16 ve 24 adet/m, beş çizgili yastıkta ise 16, 20 ve 24 adet/m fidan sıklıklarının kullanılması uygun görünmektedir. Genel olarak tüm fidan özellikleri bakımından en üstün orijinin Hendek, en düşük ise Demirköy'ün olduğu saptanmıştır. Sinop orijini Hendek orijinine benzer VIIözellikler göstermiştir. Bu yüzden yapılacak çalışmalarda Hendek ve Sinop orijinlerine öncelik verilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDIES ON THE GROWTH OF ASH (Fraxinus angustifolia Vahl.) SEEDLINGS IN FOREST NURSERY Nurten ÇİÇEK Master of Science, Department of Forest Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yavuz YAVUZŞEFİK June 2004, 88 p The aim of this study is producing 1+0 narrow leaved ash (NLA, Fraxinus angustifolia Vahl.) seedlings at maximum quality and quantities. For this purpose, three NLA provenances were grown at different seedling density and row spacing. The study held in Düzce forest nursery. Seeds used in this study were collected from Hendek-Süleymaniye (40°52*N, 30°36'E, 25 m asi), Kırklareli-Demirköy (41°49'N, 27°56'E, 20 m asi) and Sinop-Bektaşağa (42°02TST, 35°05'E, 20 m asi), in October and November 2002. Seedlings densities were 8, 12, 16, 20 and 24 seedlings per meter, and spacing among rows were 22 and 33 centimeters. Two nursery beds about 100 meters length (1.2 meter standard width) used where seedlings were grown in five rows (22 centimeters between rows), and another in three rows (33 centimeters between rows). Both bed divided four blocks where each block was a repetition. Seed lots (main IIIplots) and seedlings densities (subplots) were distributed according to split-plot design in the blocks. The seeds were subject to 60 days (30 warm + 30 cold) stratification and then were sowed in spring 2003. Significant differences were found among provenances from the point of view of some seedling properties and germination percentage (GP). Mean GP was 48.2%, maximum 53.4% in Demirköy and minimum in Hendek. Therefore, to get desired seedling densities after sowing in seedbeds, amount of seeds to sowing must be determined for each seed provenances, separately. If needed stratification procedure is carried out, sowing of NLA seeds in spring should be successful for nursery practice. Many of the factors and factors interactions have affects on various seedling characteristics at significant levels. Root collar diameter (RCD), and shoot length (SL)/RCD of seedling were different among the provenances whereas SL wasn't at significant levels. RCD was found maximum in Hendek, and minimum in Demirköy provenances. Seedlings density per meter and spacing among rows affected RCD, SL and SL/RCD characteristics of seedling. While space among rows is decreased, and seedling per meter is increased, all the seedling characteristics are decreased. According to the TSE standardization, high percentages of 1+0 seedlings were obtained in both seedbed with three rows and seedbed with five rows. Larger size and higher quality percentages of 1+0 NLA seedlings (first class) were produced in the wider row spacing (seedbed with three rows). Almost those seedlings are all first class (98%), and the remaining are second class. In the other seedbed, the percentage of first, second and third (unsuitable) class seedlings are 72, 27 and 1 percent, respectively. At the same time, it was found that 8, 12, 16 and 24 IVseedling/meter densities are more suitable for seedbed with three rows, and 16, 20 and 24 seedling/meter densities more suitable for the other seedbed. In comparison the seedling properties determined, Hendek provenance gave the best results, and Demirköy provenance gave the poorest results. Sinop is similar to Hendek. Therefore, seedlings from Hendek and Sinop provenances may be preferred firstly.