Düzce kenti açık ve yeşil alanlarındaki bazı bitki ve bitki gruplarının mevsimsel değişim potansiyelinin bitkisel tasarım yönünden incelenmesi
Examining the seasonal variation of some plants and plant group in Düzce city open space and green areas on planting design perception
  1. Tez No: 150381
  2. Yazar: ENGİN EROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜNİZ AKINCI KESİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki, Mevsimsel Değişim, Algı, Bitkisel Tasarım, Bitki Kompozisyonu, Plant, Seasonal Variation, Perception, Planting Design, Plant Composition
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET DÜZCE KENTİ AÇIK VE YEŞİL ALANLARINDAKİ BAZI BİTKİ VE BİTKİ GRUPLARININ MEVSİMSEL DEĞİŞİM POTANSİYELİNİN BİTKİSEL TASARIM YÖNÜNDEN İNCELENMESİ EROGLU, Engin Y.Lisans, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr.Güniz AKINCI KESİM Haziran 2004, 83 Sayfa Bitki kompozisyonu açısından mevsimsel değişimlerin neler olduğu kompozisyonların estetik değerini etkilemektedir. Bu değişimlerin belirlenmesi, insanlar üzerindeki etkilerinin ortaya konulması Peyzaj Mimarisi için son derece önem taşımaktadır. Düzce kenti açık ve yeşil alanlarında, yıl boyu bitkilerin mevsimsel değişiminin, algıdaki farklılaşma ve bu farklılaşmaların psikolojik etkilerinin neler olduğu, algıdaki bu değişimlerin bitkisel tasarımlarla olan uyumunun ortaya konulması amaçlarıyla yapılan çalışmada bitki ve bitki grupları belirlenmiştir. Kompozisyonların görsel etkilerinin belirlenmesine yönelik, Düzce kenti açık ve yeşil alanlarındaki bazı bitki ve bitki gruplarının fotoğrafları çekilmiştir ve bu fotoğraflar Delphi Metodu ile elemeye tabi tutulmuştur. Elemeden geçen fotoğraf grupları Anlamsal Farklılaşma Metodu ile farklı öğrenci gruplarına uygulanan anket İle değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, farklı bitki kompozisyonlarının algılanma biçimleri arasındaki farklar belirlenmiştir. Yaz mevsimi kompozisyonlardaki en yüksek tasarım gücü ve görsel kaliteyi ortaya koymuştur. Aynı zamanda bu farklılaşmaların, katılımcıların farklı sosyo-ekonomik yapıları ile ilişkileri ortaya konulmuştur. BayanVI katılımcılar yaz mevsimindeki kompozisyonları yapay bulurlarken bay katılımcılar doğal bulmuşlardır. Bu çalışmada ayrıca, ankette kullanılmak için fotoğraf çekimlerinin yapıldığı alanların bitkisel tasarım incelemesi yapılmış ve alanlardaki tasarıma uygun veye uygun olmayan kullanımlar belirlenmiş ve bazı çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT EXAMINING THE SEASONAL VARIATION OF SOME PLANTS AND PLANT GROUP IN DÜZCE CITY OPEN SPACE AND GREEN AREAS ON PLANTING DESIGN PERCEPTION ERO?LU, Engin Master of Science, Department of Landscape Architecture Advisor: Prof. Dr. Güniz AKINCI KESİM June 2004, 83 pages The seasonal variations effects the estetic value of plant compositions. It is extremely important for Landscape Architecture to determine these varations and expose the effects on people. The objective of this study is to determine the seasonal varations of plants througout the year with using plant and plants groups method in city of Düzce open and green areas and relate these changes to differentation in perception and psycolocigal effects on humans. In this study some plants and plants groups located in Düzce city open and green areas have been photographed and these photographs have been evaluated by The Delphi Method. The photographs that passes the elemination have been evaluated by The Semantical Differeantiality Method with an inquiry applied to differant student groups. As a result, the differences between the perception forms of the composition used have been determined. The composition taken in the summer season resulted in the highest design power and visual quality. This result is also related to the socio- economical profiles of the respondents. While the female participant found the summer composition is synthetic, the male participants agreed that summer compositions are natural.IV In addition, the photographs used in this study have been investigated for design suitability or unsuitibility and some suggestions have been made.