Cosmic gamma ray bursts: Their after glows and related statistics
Kozmik gama ışın patlamaları: Ardıl ışımalar ve ilgili istatistikler
  1. Tez No: 150382
  2. Yazar: MURAT OLUTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EMİN ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gama-ışm patlamaları, Ardıl-ışıma yayınımı, ROTSE, GCN, Süpernovalar vı, Gamma-ray bursts, Afterglow emission, ROTSE, GCN, Supernovea IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Bölümü
  12. Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Kozmik Gama Işın Patlamaları : Ardıl Işımalar ve İlgili İstatistikler Murat Olutaş Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. M. Emin Özel Ocak 2004, 64 sayfa Yakın zamana kadar çözülememiş bir problem olarak kalan Gama Işın Patla maları (GIP) ilk defa 60'lı yılların sonlarında keşfedilmiştir. GIP'larm Evrende Büyük Patlama'dan sonraki en büyük patlamalar olduğu kabul edilmektedir. 1997'den beri başarılı sonuçlar alınmaya başlanan x-ışm, optik ve radyo böl gelerindeki ardıl ışımalarının keşfi, GlP'ların anlaşılma çalışmalarına yeni bir boyut kazandırmıştır. Bu keşif aynı zamanda, GIP'larm kökeni ve doğası hakkında somut bilgiler sağlamıştır. Bu çalışmada GIP'larm gözlemsel özelliklerinin incelenmesi sonrasında 7-ışm patlaması olayı ve (daha düşük enerj ilerdeki) ardıl ışımalarının kuramsal sonuçları incelenmiştir. 1972'de Ankara Atmosferik Işımalar Algılayıcı sisteminin kaydet tiği kısa süreli bir optik parlama olayının da bir GIP olabileceği ortaya çıkmak tadır. Bu olaya ait bilgiler özetlendikten sonra GCN adlı internet sitesi tarafından koordine edilen uydular kökenli GIP duyuruları ve takip eden ardıl ışıma algıla maları istatistiksel olarak değerlendirilmiştir.Ayrıca, yine GIP olaylarının optik olarak takip çalışmaları üzerinde durul muş, Geçici Optik Olayların Robotik Araştırma Deneyi (Robotic Optical Tran sient Search Experiment), ROTSE'nin gelişimi ve çalışma ilkeleri özetlenmiştir. ROTSE, deney ve kavram olarak birçok olayda ana olaydan on saniye kadar sonra GIP ardıl optik ışımasını algılamada oldukça başarılı olmuştur. Bu sis temin dünya çapında yaygın bir ağının kurulması için University of Michigan grubunca NASA'ya, yapılan öneri kabul edilerek, Almanya, Türkiye ve Avus- turalya'da da ROTSE istasyonları kurulmasına karar verilmiştir. İkisi kuzey (ABD, Türkiye), ikisi güney (Namibya, Avusturalya) yarım kürelerdeki istasy onların ortak sistemi ROTSE-Global olarak bilinmektedir. Türkiye'deki ista syon, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin Antalya Bakırlıtepedeki yerine ROTSE- Illd adıyla kısmen yerleştirilmiştir. Kuruluşu Mayıs 2004'te tamamlanacak olan ROTSE-IIId ile, tüm GIP olayları için 5-10 saniye sonra ardıl ışıma kaydına geçebilecek ROTSE-Global sistemi tamamlanmış olacaktır. Bu istasyonların or tak sonuçlarının, sadece GlP'larm değil, daha birçok kısa süreli, periyodik ve periyodik olmayan olayların anlaşılmasına katkısı olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Cosmic Gamma Ray Bursts : Their Afterglows And Related Statistics Murat Olutaş Master of Science, Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. M. Emin Özel January 2004, 64 pages Gamma Ray Bursts (GRBs) discovered in late CO's, were a mystery up to recent times. They were considered to be the biggest explosions after Big Bang. The discovery of afterglows in x-ray, optical and radio regions of the electromag netic spectrum has given a new dimension to the studies of GRBs. This discovery* at the same time, has provided us with much more concrete data and information about the nature and origin of this physical phenomenon. After a short review of observational properties of GRBs, a summary of the oretical explanations for the main 7-ray burst event and lower energy afterglows, were given. A review of a short time scale optical flash detected by Ankara Atmospheric Fluorescence Detection system in 1972 and is proposed to be a GRB related to a nearby supernova, as several new theories foresee such a GRB- Supernova connection. Then, GRB announcements and afterglow detection at tempts coordinated by the internet web site GCN have been statistically evalu ated. iiiA short review of Robotic Optical Transient Search Experiment (ROTSE) was also given. ROTSE was quite successful in detecting GRB afterglows af ter several seconds of main event, in several cases. The new expanded version of experiment, called ROTSE-Global includes, besides USA group, groups from Germany, Turkey and Australia. Preparations for the installation of ROTSE Ill-d station at TUBITAK-National Observatory at Bakirhtepe-Antalya is also reviewed and new perspectives of GRB afterglow research have been mentioned.