Düzce kentinin ekolojik performansının açık ve yeşil alan sisteminin geliştirilmesinde değerlendirilmesi
Evaluation of ecological performance of Düzce city at developing space and green area system
- Tez No: 150387
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRAN ŞAHİN, PROF. DR. GÜNİZ AKINCI KESİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ekolojik Performans, Ekolojik Performans Değerlendirmesi, Leke-Koridor-Matris, Ecological performance, evaluation of ecological performance, patch-corridor-matrix
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada ilk olarak, peyzaj ekolojisi, kent ekolojisi, ekolojik performans kavramları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Tezin amacı olan ekolojik performans değerlendirmesi, peyzaj ekolojisi temelli bir yaklaşımla gerçekleştirilmiştir. Bu yüzden çalışma alanı olarak seçilen Düzce' de leke ve koridor analizleri yapılmıştır. Ayrıca çalışma alanının geçirimlilik analizleri de yapılarak, Düzce Kentimde her analiz için, ekolojik performansı düşük ve yüksek bölgeler belirlenmiştir. Sonuç olarak, tüm analizler birlikte değerlendirilip özellikle kent merkezinin ekolojik performansının düşük olduğu saptanmış ve ekolojik performansını yükseltmek için kısa ve uzun vadede yapılması gerekenler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, at first consept of landscape ecology, urban ecology and ecologycal performance were examined. The evaluation of ecological performance, which is the main object of the thesis, was realized by landscape ecology based approach. Therefore patck and corridor analizes were done in the study area Moreover by doing infiltration analizes of study area, zones with high and low ecological performances were determined for each of the analize in Düzce city. As a result, by evaluating all of the analizes it was found that ecological performance of Düzce city downtown is low and increase its performance short and long term requirements were determined.