Synthesis and mass spectrometry of some new benzenesulfonyl substituted isoxazolidines
Bazı yeni benzensulfonil substitue izoksazolidin bileşiklerinin sentezi ve kütle spekrumlarının incelenmesi
  1. Tez No: 150388
  2. Yazar: CEVHER ALTUĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR DÜRÜST
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 3-Dipolar halkalıkatılma, nitron, izoksazolidin. VI, 3-Dipolar cycloaddition, nitrones, isoxazolidine. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET BAZI YENİ BENZENSULFONİL SUBSTİTUE İZOKSAZOLİDİN BİLEŞİKLERİNİN SENTEZİ VE KÜTLE SPEKRUMLARININ İNCELENMESİ ALTUĞ, Cevher Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Danışmanı : Prof.Dr. Yaşar DÜRÜST Aralık 2004, 119 sayfa Bu çalışmada, biri yeni olmak üzere 10 adet nitron bileşiğinin dipolarofil reaktif olarak fenilvinil sülfon ile 1,3 dipolar halkalı katılma tepkimeleri araştırılmıştır. En son literatür araştırması esas alınarak 9 adet yeni benzensülfonil sübstitue izoksazolidin bileşiğinin sentezi gerçekleştirilmiştir. Katılma ürünleri olan izoksazolidin bileşiklerinin tepkime karışımından ayrılmaları ve saf maddeler olarak elde edilmeleri silika jel üzerinde flaş kolon kromatografisi yardımıyla olanaklı olmuştur. Bileşiklerin yapı aydınlatılması İR, NMR (1H, 13C), Kütle spektrumları ve bazı fiziksel sabitler (erime noktası, Rf değerleri) yardımıyla yapılmıştır. Ayrıca sentezi gerçekleştirilen sübstitue izoksazolidin bileşiklerinin elektron impakt kütle spektrumları üzerinde de yoğunlaşılmış ve parçalanma yolları sübstituentler ve oluşan parçalanma ürünlerinin kararlılıkları esas alınarak yorumlanmıştır.Bileşiklerin stereokimyası n.O.e (nükleer Overhauser etkisi) deneyleri ile belirlenmiş ve C-3, C-4 karbonları üzerindeki grupların trans konfigürasyonda oldukları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND MASS SPECTROMETRY OF SOME NEW BENZENESULFONYL SUBSTITUTED ISOXAZOLIDINES ALTU?, Cevher M.Sc., Department of Chemistry Supervisor : Prof. Dr. Yaşar DÜRÜST December 2004, 119 pages In this work, the 1,3-dipolar cycloaddition (1,3 DC) reactions of some nitrones including a new one to the dipolarophile phenylvinyl sulfone are described. To our best knowledge of literature survey, nine new isoxazolidine compounds have been synthesized. Purification of the title compounds have been performed by means of flash column chromatography on silica gel.Also much attention was focused on the fragmentation ways of the cycloadducts, namely benzenesulfonyl substituted isoxazolidines, in electron impact mass spectrometry and the routes leading to described fragmentations were interpreted in terms of stability and substituents existing on the isoxazolidine ring. The structures of benzenesulfonyl substituted isoxazolidines were elucidated by means of İR, NMR (1H, 13C), MASS spectra and physical 111characteristics (melting points and Rf values). The stereochemistry of the isoxazolidine ring was determined by n.O.e experiments and was found to be trans configuration according to the groups on C-3 and C-4 carbons. Regiochemistry is also determined as to have been formed only 4- regioisomers but not 5-regioisomers based on the J coupling constants in 1H- NMR and n.O.e data.