Glassy state behavior in ceramic superconductors
Seramik süperiletkenlerde camsı durum davranışı
- Tez No: 150386
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KIVILCIM KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tip-II süperiletkenler, yüksek - Tc seramik süperiletkenler, YıBa2Cu207.5j mıknatıslanma, kritik akım, durulma, akı dinamiği, süperiletkenlik düzen parametresi, Type-II superconductors, high-rc ceramic superconductors, YiBa2Cu207-s, magnetization, critical current, relaxation, flux dynamics, superconducting order parameter
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Süperiletken YıBa2Cıi307-5 hacimli polikristal örneğinden sürülen akımın türüne ve büyüklüğüne bağlı olarak gelişen doğrusal olmayan kuvvetli dinamik tepkiler, örnek voltajının zaman değişimi (V- t eğrileri) yoluyla incelendi. Taşıma akımı tarafından indüklenen dinamik değişimlerin çeşitli yeni tiplerini içeren doğrusal olmayan V-t eğrilerinin gelişimi, esas olarak, zayıf eklem yapısının çoklu ağı içerisinde, taşıma akımının yerel olarak yeniden organizasyonu ve camsı durum durulması ile açıklandı. Ayrıca, iki yönlü kare dalga akımının ve de akımının V-t eğrilerinin gelişimine etkileri incelendi. Örnekten sürülen akımın genliği ve periyodu ile sıcaklığın iyi tanımlanmış değerlerinde, düşük frekanslı sürücü akıma karşı V-t eğrilerindeki doğrusal olmayan tepkinin bazen kendini düzenli, sinuzoidal türde voltaj osilasyonları olarak yansıttığı bulundu. Akım tarafından indüklenmiş düzenli sinuzoidal türdeki voltaj osilasyonları, çoklu bağlantılı bir ağda, akımdan kaynaklanan öz-manyetik alan çizgilerinin kusurlu akışına ve öz-manyetik akı çizgileri ile akı tutma merkezleri arasındaki yarı-esnek çiftlenime dayanılarak yorumlandı. Salınım modu, ayrıca, akı dinamiği ve yük yoğunluğu dalgaları arasındaki benzerliğe dayanılarak da tartışıldı. Bu çalışmada sunulan deneysel teknikler, süperiletkenlik düzen parametresinin zamanla değişimini gözlemek için kullanılışlı bir yöntem oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Strong non-linear dynamic responses developing due to the magnitude and type of driving current in bulk polycrystalline superconducting YiBa2Cu207_s samples were investigated via the time evolution of the sample voltage, the V - t curves. The evolution of nonlinear V - 1 curves, including several novel types of dynamic changes induced by the transport current, were interpreted mainly by the spatial re-organization of the transport current in a multiply connected network of weak- link structure and glassy state relaxation. In addition, the influence of both the bidirectional square wave current and dc current on the evolution of the V - t curves was studied. In well-defined ranges of amplitudes and periods of driving in current and temperatures, it was found that the non-linear response in V- 1 curves to low frequency driving current reflects itself as pronounced regular sinusoidal- type voltage oscillations. The current-induced regular sinusoidal -type voltage oscillations were interpreted in terms of the defective flow of current-induced self-magnetic flux (SMF) lines in a multiply connected network, semi-elastic coupling between SMF lines, and pinning centers. The oscillating mode was also discussed on the basis of the similarity between the flux dynamics and the charge density waves. The experimental techniques introduced in this study provides a useful tool to observe the time variation of the superconducting order parameter.