Investigation of the temperature dependence of the pitch in micellar chiral nematic liquid crystal phases
Miselli kiral nematik sıvı kristal fazlarda heliks adım uzunluğunun sıcaklığa bağımlılığının incelenmesi
  1. Tez No: 150389
  2. Yazar: ELİF BERNA KARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ACIMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Misel içi ve miseller arası etkileşmeler, heliks adım uzunluğu, sıcaklığa bağımlılık, florokarbonlu kiral nematik ve kiral nematik fazlar. vm, Intra- and inter-micellar interactions, pitch length, temperature dependence, chiral nematic phases with perfluorinated carbon chains, chiral nematic phases
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET MİSELLİ KİRAL NEMATİK SIVI KRİSTAL FAZLARDA HELİKS ADIM UZUNLUĞUNUN SICAKLIĞA BAĞIMLILIĞININ İNCELENMESİ Karaman, Elif Berna Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mahmut ACIMIŞ July 2004, 83 sayfa Miselli nematik veya kiral nematik sıvı kristal durumu miseller içi ve miseller arası etkileşmelere dayandırılabilir. Açıklık olması bakımından, miseller içi etkileşmeler hidrofobik etki ve dış etki olarak ikiye ayrılmıştır. Hidrofobik etki misel içinde hidrokarbon veya florokarbon etkileşmelerini verirken, dış etki baş gruplar arasındaki itmeleri ve aynı grupların hidrasyonundan kaynaklanan etkileşimleri ifade eder. Miseller arası etkileşmeler uzayın her yönüne doğru yönelik olup elektrostatiktir. Dolayısıyla, miseller arası etkileşmeler üç boyuttaki etkileşimleri tanımlar. Nematik alanda kalmak koşuluyla, su derişimini ayarlayarak miseller içi ve miseller arası etkileşmeler azaltılıp çoğaltılabilir. Yüksek su derişimine sahip vınematik veya kiral nematik sıvı kristal fazlan, düşük nematik-izotrop faz geçiş sıcaklığına (TNI) sahiptir ve miseller arası etkileşmeler böyle fazlarda azdır. Düşük su derişimine sahip olan fazlar ise yüksek nematik-izotrop faz geçiş sıcaklığına (TNI) sahiptir ve bu fazlarda miseller arası etkileşmeler fazladır. Şimdi sorulması gereken soru, kiral nematik fazların heliks adım uzunluğu miseller içi ve miseller arası etkileşmelerin bir ölçüsü olabilir mi? sorusudur. Bu amaçla, pozitif baş gruba sahip DAC1 molekülüyle, DAC1/MA, DAC1/HHMA, DAC1/APFDE kiral nematik fazlan; negatif baş gruba sahip NaDDS molekülünden NaDDS/CEEC, NaDDS/ADDE, NaDDS/ADDE/MA, NaDDS/ADDE/HHMA kiral nematik fazları; baş grupları serin ve alanin olan SDE, SDDE ve ADDE kiral nematik fazlan ve son olarak da, florlanmış karbon zincirine sahip alanin ve serin esterlerinin kiral nematik fazları incelenmiştir. Düşük kiral nematik-izotrop faz geçiş sıcaklığına (TN.,) sahip DAC1, SDE, SDDE, ADDE moleküllerinin oluşturdukları kiral nematik fazlarının heliks adım uzunluklarının sıcaklıkla değişmediği, fakat yüksek TNtI' ne sahip olanlannda ise heliks adım uzunluğunun sıcaklıkla azaldığı gözlenmiştir. Sonuç olarak, bu fazlarda miseller arası etkileşimlerin baskın olduğu sonucuna varılmıştır. Bununla beraber, düşük ve yüksek kiral nematik-izotrop faz geçiş sıcaklıklannda, NaDDS fazlannın heliks adım uzunluklan sıcaklıkla uzamıştır. Bu sonuç, miseller içi etkileşmelerin azaldığı, dolayısıyla optikçe etkin konuk molekülün kiral gücünü misele aktarmasının zorlaştığı şeklinde yorumlanmıştır. Florlanmış karbon zincirine sahip serin ve alanin esterlerin fazlan çok kısa heliks adım uzunluklan göstermişlerdir. Buradan hidrofobik etkinin heliks adım uzunluğu üzerine önemli bir etkiye sahip olduğu anlaşılmıştır. Bu sistemlerde de heliks adım uzunluklannın sıcaklıkla azaldığı gözlenmiş ve bu durumun nedeni yine miseller arası etkileşimlere bağlanmıştır. Kısacası, verilerimiz, bir miselli viikiral nematik fazın heliks adım uzunluğunun, miseller içi veya miseller arası etkileşimlerin bir fonksiyonu olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE TEMPERATURE DEPENDENCE OF THE PITCH IN MICELLAR CHIRAL NEMATIC LIQUID CRYSTAL PHASES Karaman, Elif Bema MSc, Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Mahmut ACIMIŞ July 2004, 83 pages It is proposed that the micellar nematic or micellar chiral nematic liquid crystalline state owes its existence to intra- and inter-micellar interactions. For clarity, the intramicellar interactions are separated qualitatively into“hydrophobic effect”that dominates the interior of the micelle and“external effect”that describes repulsion and hydration of the head groups at the micelle interface. The intermicellar interactions are directed in space (spatial) and are of Coulombic nature, thus they describe the interactions between the micelles in three dimensions. inRemaining in the nematic range, the intra- and inter-micellar interactions can be minimized or maximized by adjusting the concentration of water. Nematic or chiral nematic liquid crystals with high water concentration have a low nematic-isotropic phase transition temperature (TNi), and thus a minimum intermicellar interactions, and vice versa. The question is whether the phase chirality, i.e. the pitch of chiral nematic phases, can be expressed in terms of the intra- and inter-micellar interactions. For this purpose a series of chiral nematic phases of the amphiphile, (DAC1), with positively charged head group (e.g. DAC1/MA, DAC1/HHMA, DAC1/APFDE), chiral nematic phases of the amphiphile, NaDDS, with negatively charged head group (e.g. NaDDS/CEEC, NaDDS/ADDE, NaDDS/ADDE/MA, NaDDS/ADDE /HHMA), chiral nematic phases with serine and alanine head groups (SDE, SDDE, ADDE), and finally esters of alanine and serine with perfluorinated carbon chains have been investigated. The pitch length of the chiral nematic phases of the DAC1, SDE, SDDE and ADDE amphiphiles with low T^.^s did not change with temperature, but the pitch length of those phases with high T^s decreased with increased temperature, indicating that the intermicellar forces are dominant in these systems. However, the pitch of NaDDS phases with low and high T^.^s is lengthened with increased temperature. This was interpreted in terms of weakening of intramicellar forces so that the chiral guest can not convey its chiral potential to the micelle, and as a result the pitch is lengthened. The phases of serine and alanine esters with perfluorinated carbon chains exhibited very short pitches indicating that the hydrophobicity has a significant effect on the pitch length. The pitch of these systems also gets short with ivincreased temperature, implying again the importance of intermicellar interactions in these systems. In short, our results offer clear evidences that the pitch of a micellar chiral nematic phase is a function of intra- or inter-micellar interactions and hydrophobicity.