Yetiştirici koşullarında kuzularda yaşama gücü ve bazı etkili faktörler
Lamb survival and some factors affecting on it in village conditions
- Tez No: 150398
- Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Koyun, Kıvırcık, Yaşama gücü, Transferrin Tipi
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
-1- oz Yetiştirici Koşullarında Kuzularda Yaşama Gücü Ve Bazı Etkili Faktörler Bu araştırma, Aydın yöresi yetiştirici koşullarında kuzu yaşama gücü ve bunu etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Adnan Menderes Üniversitesi Grup Koyun Yetiştirme Programına (ADÜ-GKYP) bağlı üç işletmede Eylül 2001 tarihinden Mart 2002 tarihine kadar yürütülmüştür. Araştırmada, Eylül- Aralık (1. dönem) ve Ocak-Mart (2.dönem) aylarında doğuran koyunların yaşları, ağırlıkları, ve bu koyunlara ait kuzuların doğum ağırlıkları, doğum tipi ve cinsiyeti kaydedilmiştir. Ana yaşı, ana ağırlığı, kuzu doğum ağırlığı, cinsiyeti, doğum tipi, işletme, büyütme şekli, dönemin ve çevresel etmenler gibi özelliklerin yaşama gücüne etkisi incelenmiştir. Araştırmada, 7., 15., 30., 45., 60. ve 90. günlerde yaşama gücü ortalamaları sırasıyla % 91.0±3.25, % 90.7±3.49, %89.5±4.03, % 88.0+4.31, % 88.1+4.53 ve 87.8±5.49 olarak bulunmuştur. Kuzu yaşama gücü ile büyütme şekilleri arasındaki farklılıklar istatistiksel anlamda önemli (P0.05) bulunmamıştır. Bu araştırmada, Kıvırcık koyunlarında genetik varyasyonu ortaya koymak amacıyla transferrin (Tf) polimorfızmi üzerinde çalışılmıştır. Koyun ırklarında genetik varyasyon için ortalama heterozigotluk hesaplanmıştır. Koyunlardan alınan kan serumlarının elektroforetik analizlerinde 5 homozigot, 1 1 heterozigot olmak üzere toplam 16 transferrin genotipi tespit edilmiştir. Transferrin genotip frekanslarının beklenen değerden istatistiksel olarak önemli derecede uzaklaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
-11- ABSTRACT Lamb Survival and Some Factors Affecting on It in Village Conditions The objectives of the present study, lamb survival and factors affecting on it in Aydm conditions, tried to be determined. Research was conducted in three farms belong to Adnan Menderes University Group Sheep Breeding Program (ADU-GKYP) from September 2001 to March 2002. In the research, the age and weight of ewe giving birth weight, birth type and sex of lamb were recorded in the first period (September-December) and in the second period January to March. The effect of ewe weight, ewe age, lamb birth weight, lamb sex, birth type, farms, rearing type, periods and other environmental factors on lamb survival were investigated. In the study, mean of the lamb survival at 7., 15., 30., 45., 60. and 90. days were determined respectively % 91.0±3.25, % 90.7±3.49, % 89.5±4.03, % 88.0+4.31, % 88.li4.53 and % 87.8+5.49.