Kızılçamda (Pinus brutia Ten.) değişik silvikültürel müdahalelerin odunun teknolojik özellikleri üzerine etkisi
The effect of different silvicultural treatment on some technological properties of Turkish red pine (Pinus brutia Ten.) wood
- Tez No: 150437
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUSRET AS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kızılcam, aralama işlemleri, odun özellikleri XXI11, Pinus brutia, thinning, wood properties XXIV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 326
Özet
KIZILCAMDA {Pinus brutia Ten.) DEĞİŞİK SILVIKULTUREL MÜDAHALELERİN ODUNUN TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ ÖZET Bu çalışmada, farklı aralama işlemlerinin Kızılcam odununun bazı fiziksel, anatomik ve direnç özellikleri üzerine etkisi, iki yöre (İsparta ve Antalya) ve üç bonitette (kötü, orta ve iyi) işlemlerden (ilk aralamalardan) 1 6 yıl sonra incelenmiştir. Birinci deneme alam olarak seçilen İsparta Aşağı Gökdere'den orta ve fena bonitette 3x1,5 m aralık-mesafe ile kurulmuş, farklı aralama işlemleri uygulanmış (Kontrol, mutedil ve şiddetli) 30-35 yaşındaki parsellerden 20 adet deneme ağacı alınmıştır. Diğer deneme alanı Kaş'tan fena, orta ve iyi bonitetlerde kurulmuş, İsparta' daki yapay gençleştirme alanlarına yaş, dikim aralık-mesafesi ve uygulanan aralama işlemleri vb. benzer olan alanlardan, 25 adet ağaç deneme ağacı olarak alınmıştır. Toplam olarak 45 adet ağaç üzerinde çalışılmıştır. Deneme alanları Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü tarafından aralamaların Kızılcamda artım üzerine etkisini incelemek üzere kurulmuştur. Deneme ağaçlan, incelenen her işlemi temsil eden parsellerde ağaçlar arasında ortalama boy ve göğüs yüzeyi orta ağacı çapı belirlenerek seçilmiştir. Fiziksel ve mekanik özelliklerin belirlenmesi ilgili Tük standartlarına göre yapılmıştır. Anatomik özelliklerin belirlenmesinde çoğunlukla resimden analiz etme metodu kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar, aralama şiddeti ile odun hacmi arasında önemli ve pozitif bir ilişki olduğunu göstermiştir. Aralama işlemlerinin kabuk yüzdesi üzerine açık bir etkisi görülmemiştir. Aralama işlemleri, yıllık halka genişliğini özellikle aralamalardan sonraki birkaç yılda artırmaktadır. Aralama işlemlerinin yıllık halka genişliğini artırmasına rağmen, yaz odunu katılım oranı önemli miktarda değişmemiştir. Ortalama yoğunluk, hacim yoğunluk, lif doygunluk noktası, odunun hacimsel daralma ve genişleme miktarı, odunun içerisine alabileceği maksimum su miktarı, hava boşluğu ve hücre çeperi oram aralama işlemlerinden etkilenmemiştir. Aralama işlemleri ile direnç değerleri arasında önemli bir ilişki bulunmamıştır. İncelenen anatomik özellikler üzerine aralama işlemlerinin etkisi konusunda farklı sonuçlar elde edildiği için, genelleme yapmaktan kaçınılmıştır. Bu çalışmada bulunan sonuçlar daha önce yapılmış çalışmalarda bulunan sonuçlar tarafından desteklenmektedir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF DIFFERENT SILVICULTURAL TREATMENT ON SOME TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF TURKISH RED PINE {Pinus brutia Ten.) WOOD SUMMARY In this study, the effect of different thinning treatments on some physical, anatomical and strength properties of Turkish red pine in two site (İsparta and Antalya) and three site class (poor, medium, good) were examined for a 16 years period (after first thinning). Twenty red pine trees were selected different thinning regimes from 30-35 year old plantations located in Isparta-Aşağı Gökdere and 25 trees were selected similar plantations from Antalya. Plantations located in İsparta were initially established on a 3x1,5 m spacing in 1972 and the others (located in Antalya) established same spacing in 1969-1973. Plots were established as a project to study increment of red pine by West Anatolian Forestry Research Institute. There are three thinning treatments (control, moderate and heavy) and three plots per treatment every site class. To determine experimental trees for per plot, mean height and basal area mean tree's breast height diameter were calculated. Experimental trees were felled to take into consideration calculated data. Physical and mechanical properties were measured and experiments were made according to Turkish standards. Anatomical properties were examined mostly using image analyses techniques. The results of this study showed that there was a positive significant interaction between thinning intensity and wood volume but, negative interaction found for bark percentage at three of five groups and no significant effect found other two groups. Thinning treatments increased annual ring width especially a few years after thinning. However percentage of late wood did not differ much. Based on the results of correlation analyses between ring width and late wood percentage there was not any significant correlation. Mean wood density, basic specific gravity, fiber saturation point, volumetric shrinkage and swelling, maximum moisture content of wood, porosity and percentage of cell wall were not affected by treatments. In this study, It was not found any significant correlation between thinning and examined strength properties. Thinning effects on many anatomical properties could not be explain because of conflict results and be avoided to make generalization. These results support the findings of many earlier studies.