Tokat koşullarında bazı yazlık ekmeklik buğday hatlarının verim ve verim unsurlarının belirlenmesi
Determination of yield and yield components of some spring wheat lines at Tokat conditions
- Tez No: 150470
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yazlık ekmeklik buğday, verim, verim unsurları, çeşit adayı, genotip, Spring bread wheat, yield, yield components, cultivar, genotypes
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET TOKAT KOŞULLARINDA BAZI YAZLIK EKMEKLİK BUĞDAY HATLARININ VERİM VE VERİM UNSURLARININ BELİRLENMESİ Özlem OKUR Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2004, 59 Sayfa Danışman :' Yrd. Doç. Dr. Ahmet YILDIRIM Jüri : Yrd. Doç. Dr. Ahmet YILDIRIM : Doç. Dr. Sabri GÖKMEN : Yrd. Doç. Dr. İsmail SEZER Bu çalışma 2002 yılı vejetasyon döneminde, bazı yazlık ekmeklik buğday genotiplerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi amacıyla Tokat-Kazova ve Tokat- Artova olmak üzere iki farklı lokasyonda yürütülmüştür. Araştırmada CIMMYT'den sağlanan ve Tokat-Kazova koşullarında suni inokulasyon yolu ile san pasa karşı dayanıklılığı test edilen, 107 adet ileri ıslah hattından seçilmiş 39 adet dayanıklı yazlık ekmeklik buğday çeşit adayı ile Tokat yöresinde çiftçiler tarafından yazlık olarak ekilen Gönen çeşidi kullanılmıştır. Denemeler, Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü (KHAE) ve Artova Tarım İlçe Müdürlüğü (ATİM) arazilerinde Tesadüf Blokları Deneme Desenime göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuşlardır. Ekimler, metrekarede 400 bitki olacak şekilde KHAE'de 2 Mart 2002 ve ATİM'de 8 Mart 2002'de yapılmıştır. Parseller 3 m x 0,2 m x 4 sıra= 2,4 m2 genişliğinde olup, parseller arasında boşluk bırakılmamıştır. Denemelerde dekara 10 kg N (Amonyum sülfat, %20,5) ve 5 kg P205 hesabıyla (TSP, % 40-42 P205) gübre uygulanmıştır. Araştırmada kullanılan genotiplerin, tane verimleri yanında önemli verim unsurları da incelenmiştir. Yapılan varyans analizleri sonucunda, incelenen özellikler bakımından genotipler arasında önemli farklılıklar saptanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, tane verimi açısından en yüksek verim Kazova koşullarında 382,7 kg/da ile 3 nolu hattan elde edilmiştir. Artova koşullarında ise en yüksek verim 9 nolu hattan (544,2 kg/da) alınmıştır. Elde edilen sonuçlar, zorunlu kalınması durumunda yazlık buğday yetiştiriciliği açısından Tokat şartlarının uygun olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
îî ABSTRACT DETERMINATION OF YIELD AND YIELD COMPONENTS OF SOME SPRING WHEAT LINES AT TOKAT CONDITIONS Özlem OKUR Gaziosmanpaşa University Gradute School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Master Thesis 2004, 59 pages Supervisor : Assit. Prof. Ahmet YILDIRIM Jury : Assit. Prof. Ahmet YILDIRIM : Assoc. Prof. Sabri GÖKMEN : Assit. Prof. Ismail SEZER This study was conducted to determine yield and yield components of some spring wheat lines in Tokat-Artova and Tokat-Kazova ecological conditions during 2002 growing season. In the experiment, thirty-nine genotypes selected as resistant to stripe rust from 107 advanced breeding lines obtained from CIMMYT were used. The cultivar 'Gonen' which is planted in spring by farmers in Tokat was used as control. The experiments were planted in the experimental areas of the Research Institute of Rural Services (KHAE) in Tokat and the County Agricultural Service of Artova (ATIM). The experimental design was a completely randomized block design with three replications. Seeds of the genotypes were sown by hand on 02 March 2002 at KHAE and 8 March 2002 at ATIM. Plots were adjusted to 2.4 m2 (3 m x 0.2 m x 4 rows). No space was left between the plots. Fertilizers were applied as 100 kg/ha nitrogen (Amonium sulphate, 20,5 % N) and 50 kg/ha phosphorus (Triple Super Phosphate, 40-42 % P205). In the study, besides grain yield, important yield components of varieties were also investigated. Significant differences in investigated traits were determined among genotypes in both locations. Based on the results, the highest grain yield was obtained from 'line 3' as 3827 kg/ha in KHAE whereas 'line 9' provided the highest yield (5442 kg/ha) in ATIM. Results indicated that Tokat is suitable for spring wheat production when it is necessary.