Gümüş cevherinde ve gümüş endüstrisi atıklarında ICP-OES spektrometresi ile nadir toprak elementlerinin tayini
Determination of rare earth elements from silver ore and the west materials of silver industry by using ICP-OES
  1. Tez No: 150555
  2. Yazar: HEDİYE DENİZ ADA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YUNUS ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Gümüş Cevheri, ICP-OES, Nadir Toprak Elementli
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
rv GÜMÜŞ CEVHERLERİNDE VE GÜMÜŞ ENDÜSTRİSİ ATIKLARINDA ICP-OES SPEKTROMETRESİ İLE NADİR TOPRAK ELEMENTLERİNİN TAYİNİ H.Deniz ADA Kimya Bölümü, Yüksek Lisans Tozi, 2004 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Yunus ERDOĞAN ÖZET Gümüş cevherleri içerdikleri nadir toprak elementleri bakımından dikkat çekerler. Ülkemizde bu konuda yapılan çalışmalar element çeşitliliği bakımından sınırlı kalmıştır. Bu çalışmada gümüş cevherinde bulunan nadir toprak elementlerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Kütahya Gümüşköy Eti Gümüş A.Ş. tesislerinin liç giriş ünitesi numunesi, 5. tikner ünitesinden atık barajı girişi numunesi, izabe-elektroliz ünitesinden cüruf numunesi temin edilmiştir. Bu numunelerin gerekli ön hazırlık işlemleri yapılmıştır (Kırma, eleme, kurutma, öğütme, çözündürme ve seyreltme). Hazırlanan numuneler ICP-OES (İndüktif Kublajlı Plazma-Optik Emisyon Spektrometresi) cihazıyla analiz edilmiştir. Bu çalışma, gümüş cevherlerinde gümüş kadar değerli çok çeşitli nadir toprak elementlerine rastlandığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
THE DETERMINATION OF RARE EARTH ELEMENTS FROM SILVER ORE AND THE WASTE MATERIALS OF SILVER INDUSTRY BY USING ICP-OES HDeniz ADA Department Of Chemistry, M. S. Thesis, 2004 Thesis supervisor: Prof.Dr. Yunus ERDO?AN SUMMARY Silver ore has been drawn an attention due to having high amount of rare earth elements. In our country, studies in this field are limited in terms of lacking of various rare earth elements determination from silver ore. In this studv. the determination of rare earth elements in silver ore has been aimed. 51a.~ samples were obtained from leaching unit, 5.thickner unit (from entrance of waste dam), and electrolysis unit. The preliminary sample preparation has been conducted such as crushing, screening, drying, milling, dissolving and dilation. The prepared samples were analyzed by ICP- OES (Inductive Coupled Plasma-Optic Emission Spectrometry) This study showed that various rare earth elements are as valuable as silver, which are detected in the silver ore via ICP-OES. Keywords : Silver Ore. ICP-OES. Rare Earth Element