Alünit cevherinin XRF spektroskopik çalışması
Spectroscopic study of alunite ore with XRF
- Tez No: 150561
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞÜKRÜ ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alunit Cevheri, Eser Element, ICP-OES Analizi, XRJF Analizi, Alünite Ore, Trace Element, ICP-OES Analysis, XRF Analysis
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
IV ALUNİT CEVHERİNİN XRF SPEKTROSKOPİK ÇALIŞMASI Mehmet Esen Fizik Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, 2004 Tez Danışmanı: Yrd. Doç.Dr. Şükrü ŞENTÜRK ÖZET Bu çalışmada X-ışmı floresans spektroskopi (XRF) yöntemi kullanılarak Alünit cevheri incelendi. Elde edilen sonuçlara göre bu cevherin farklı miktarlarda eser element içerdiği tespit edilmiştir. Bu elementlerden bazıları; 19 ppm skandyum, 1389 ppm titanyum, 30 ppm vanadyum, 21 ppm rubidyum, 177 ppm stronsiyum, 177 ppm zirkonyum, 28 ppm palladyum, 26 ppm kadmiyum, 27 ppm renyum, 15 ppm talyum ve 20 ppm toryum şeklindedir. Bu elementlerden Alüminyum (% 8,62), Silisyum (% 15,56), Kükürt (% 8,70) ve Potasyum (%3,28) diğerleri ile karşılaştırıldığında daha fazla miktardadır. Sonuçların güvenirliliği açısından Silisyum, Kükürt ve Potasyum için ICP-OES yöntemi kullanılarak ölçüm alındı. Bu ölçümler XRF ile elde edilen sonuçlarla uyum içindedir.
Özet (Çeviri)
SPECTROSCOPIC STUDY OF ALUNITE ORE WITH XRF Mehmet Esen Physics Department, M. S. Thesis, 2004 Thesis Supervisors: Asist. Prof. Şükrü ŞENTURK SUMMARY In this study, we investigated the Alünite ore through XRF spectroscopy. The obtained results showed that the ore consist of number of trace elements with different amount, some of are 19 ppm scandium, 1389 ppm titanium, 30 ppm vanadium, 21 ppm rubidium, 177 ppm stronsium, 177 ppm zirkonium, 28 ppm palladium, 26 ppm kadmium, 27 ppm renium, 15 ppm thallium ve 20 ppm thorium. Within these elements; the Aluminum (% 8,62), Silesia (% 15,56), Sulfur (% 8,70) and Potassium (%3,28) are in higher amount comparing others. In order to provide validation, we also present ICP-OES results for 4 elements, namely Aluminum, Silis, Sulfur and Potassium. The measured results are in agreement with the results obtained via XRF spectroscopy.