Gaz atomizasyon yöntemi ile metal tozu üretiminde gaz akış modeli
Models of atomization gas flow in manufacturing of metal powder by gas atomization
  1. Tez No: 150570
  2. Yazar: ÇAĞATAY MEHMET BOZKURT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAHMİ ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atomization mechanism, gas atomization, gas flow model of atomization, nozzle geometry
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
IV GAZ ATOMIZASYON YÖNTEMİ İLE METAL TOZU ÜRETİMİNDE GAZ AKIŞ MODELLÎ Çağatay BOZKURT Makine Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2004 Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Rahmi ÜNAL ÖZET Toz metal parça üretimi, endüstride kullanılan bir üretim şeklidir. Bu yöntem ile metal tozlan çeşitli işlemlere tabii tutularak makine parçalan üretilmektedir. Günümüzde, dünyanın bir çok ülkesinde teknolojik parçaların üretiminde bu üretim şekli kullanılmaktadır. Toz metal parça üretiminde birinci adım tozun üretilmesidir. Metal tozlan farklı yöntemler ile üretilmektedir. Bu yöntemlerden gaz atomizasyon yöntemi yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Metal tozu üretim tekniklerde en yaygın olarak kullanılan gaz atomizasyon yöntemi, sıvı metal demetinin basınçla küçük damlacıklara aynlması işlemidir. Gaz atomizasyonu ile metal tozu üretiminde kullanılan gazlar, hava, azot ve argondur ve en önemli üretim değişkenleri, gaz cinsi, gaz basıncı ve nozul geometrisidir. Gaz atomizasyon yöntemi ile metal tozu üretiminde kullanılan nozullann geometrisi kendine özgüdür. Tek bir tip nozul geometrisi yoktur. Nozulun tipine ve geometrisine göre gaz akış şekli değişmektedir. Her bir nozul tasarımının kendisine özgü ve farklı problemleri vardır. Bunlar kullanıcısı tarafından keşfedilen ve muhtemelen çözülen problemlerdir. Bu çalışmada gaz atomizasyonu ile metal tozu üretim tekniğinde kullanılan nozul geometrilerinde gerçekleşen gaz akış modeli teorik olarak ve literatürde mevcut gaz atomizasyon deney sonuçlan incelenmiştir. Yaptığımız teorik yaklaşım ve deneysel çalışmalardan elde edilen veriler ışığında özgün bir nozul tasanmmda göz önüne alınması gereken hususlar belirlenmeye çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler : Atomizasyon gaz akış modeli, atomizasyon mekanizmalan, gaz atomizasyonu, nozul geometrisi.
Özet (Çeviri)
GAS FLOW MODEL IN PRODUCTION OF METAL POWDERS BY GAS ATOMIZATION Çağatay BOZKURT Mechanical Engineering, Master of Science Thesis, 2004 Thesis SupervisonDr. Rahmi ÜNAL, Phd, Assistant Prof. Of Mechanical Engineer SUMMARY Production of metallic powder is an industrialized manufacturing method. Some machine parts could be produced by this method. Nowadays, in most of the countries high technology parts are produced by powder matallurgy. First step in manufacturing of powder metal parts is the production of metal powders. These metal powders can be produced by different methods. Gas atomization method is one of these methods and widey used. Widely used gas atomization method in metal powder production, is a process of decomposition by pressure into droplets. Air, nitrojen and argon are used in gas atomization. And the most important parameters are gas type, gas pressure, nozzle geometry. In the production of metal powders by gas atomization, the nozzle geometry has characteristics that belong to itself only. There is not also only one nozzle geometry. Gas flow type differs according to nozzle type. Each nozzle design has different problems that are realized and overcomed by its user. In this study, theoretical and experimental results of gas flow model in the nozzle of gas atomization has been examined. According to data obtained from theoretical approach and experimental studies, essential points in nozzle geometry are defined.