Tunçbilek Termik Santrali ızgara altı curufundan yanmamış karbonun kolon flotasyonu yöntemi ile kazanılması
Recyling the unburned carbon of the slag in Tunçbilek Thermal Power Plant using the column flotation technique
  1. Tez No: 150571
  2. Yazar: UĞUR DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET YAMIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Clean Coal, Column Flotation, Combustible Recovery, Flotation, Glassywater, Kerosene, Lower Thermal Value, MIBC, Optimum, Slag, Unborned Carbon
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
IV TUNÇBİLEK TERMİK SANTRALİ IZGARA ALTI CÜRUFUNDAN YANMAMIŞ KARBONUN FLOTASYON KOLONU YÖNTEMİ İLE KAZANILMASI Uğur Demir Maden Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2004 Tez Danışmanı: Prof.Dr. Ahmet YAMEK. ÖZET Bu çalışmada Tunçbilek Termik Santrali ızgara altı cürufunda bulunan yanmamış karbonun flotasyon kolonu yöntemi ile kazanılması amaçlanmıştır. Flotasyon kolonu ile deneylere başlamadan önce Tunçbilek Termik Santrali, ızgara altı cürufu ve flotasyon kolonları hakkında ayrıntılı litaratür bilgileri verilmiştir. Ünitelerin günlük çıkardıkları cüruf miktarına göre belirli oranda harmanlanan ve deneylerde kullanılan IV. Ünite cüruf numunelerin analizlerinde % 44,43 oranında kaba nem, kuru bazda % 80,05 oranında kül, % 19,95 oranında yanmamış karbon içerdiği ve alt ısı değerinin 1080 kcal/kg olduğu tesbit edilmiştir. Termik santral cürufu ile laboratuar ortamında deneysel çalışmalara başlanmış ve optimum flotasyon kolunu şartlarının tespiti amacıyla % katı oranı, köpürtücü (MBBC) miktarı, toplayıcı (Gazyağı) miktarı, bastırıcı (camsuyu) miktarı, yüzeysel hava hızı, yüzeysel besleme hızı, yüzeysel yıkama suyu hızı, bias ve hava tutumun yüzdesi deneyleri yapılmıştır. Optimum çalışma şartlarında yapılan flotasyon kolunu deneyleri sonucunda EH., IV., V., ünite ve ünitelerin günlük çıkardıktan cüruf miktarına göre belirli oranda harmanlanan cüruf numunesinin kuru bazda sırayla 1270, 1080, 370 ve 510 kcal/kg olan alt ısı değerleri, yüzdürülen kömürde 3840, 3580, 1480 ve 2730 kcal/kg'a yükseltilmiştir Anahtar Kelimeler : Alt Isıl Değer, Camsuyu, Cüruf, Flotasyon, Flotasyon Kolonu, Gazyağı, MEBC, Optimum, Şist, Yanmamış Karbon, Yanabilir Verim
Özet (Çeviri)
RECYCLING THE UNBURNED CARBON OF THE SLAG IN TUNÇBİLEK THERMAL POWER PLANT USING THE COLUMN FLOTATION TECHNIQUE Uğur Demir Mining Engineering, M.S.Thesis, 2004 Thesis Supervisor: Prof. Dr. Ahmet YAMDC SUMMARY In this thesis study, recycling the unburned carbon of slag in Tunçbilek Thermal Power plant using the column flotation technique is aimed. Before beginnig to experiments with column flotation, there are literature information about Tunçbilek Thermal Plant's rest of grill slag and column flotation. In analyzes of the IV. Unit slag samples which has been used on experiments and definitivaly blended according to the daily produced slags of the units, 44.43 % rough moisture, 80.05 ash in dry base, including of 19.95 % unburned carbon and 1080 kcal/kg of lower thermal value. Experimental studies have been began in laboratory with the thermal power plant slag and % solid ratio, frother (MIBC), collector (kerosene), quantity, depresant (glaswater) quantity, superficial washing water, bias and hold-up experiment which have been done in optimum study condition. At the result of the optimum condion lower thermal value of slag, which got from DOL IV. V. Unit of power plant, increased to 3840, 3580, 1480 and 2730 kcal/kg from 1270, 1080, 370 and 510 kcal/kg at the clean coal.