Borla modifiye edilmiş bazı tutkalların kestane ağacının yapışma direncine etkileri
The effects of some gules modified with borax on the bonding stregth of chestnut wood
- Tez No: 150569
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ALTINOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Bor Madeni, Kestane ağacı, Modifikasyon, Tutkal, Yapışma Direnci, Borax, Chestnut Wood, Glue, Glued Resistance, Modification
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmada, Polivinilasetat (P.V.A.c), Üre-formaldehit (U.F.), Poliüretan (P.U.), tutkallarının ve bu tutkalların boraks ile karışımının îç Ege Bölgesinde (Simav) yetişen kestane ağacının yapışma direncine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla, îç Ege Bölgesinde Simav Yöresinde yetişen kestane ağaçlarından hazırlanan deney örnekleri Polivinilasetat (P.V.A.c), Üre- formaldehit (U.F.), Poliüretan(P.U.), tutkallan ve P.V.A.c -+ %5 Boraks, U.F. + %5 Boraks, P.U. + %5 Boraks karışımlarıyla elde edilen tutkallarla yapıştırılmıştır. Hazırlanan deney örnekleri DİN 53255 esaslarına göre çekme direnci deneyine tabi tutulmuştur. Sonuç olarak; en yüksek yapışma direnci U.F. tutkalı ile yapıştırılmış örneklerde 8.59 N/mm2, en düşük yapışma direnci ise modifıye edilmiş P.U. + %5 Boraks tutkalı ile yapıştırılmış örneklerde 2.50 N/mm2 olarak elde edilmiştir. Buna göre Kestane odununun U.F. tutkalı ile yapıştırılması önerilir. Borla modifıye edilmiş sentetik tutkalların Kestane odununun yapıştırılmasında kullanılması ise önerilemez.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of Polivinalacetat (P.V.A.c), Ure-formaldehyd (U.F.), Polyuretan (P.U.) glues and their modification with borax on bonding resistance of chestnut wood at the Agean Region (Simav) have been researched. For this purpose, the samples prepared from chestnut woods in Simav at Agean Region have been attached with Polivinalacetat (P.V.A.c), Ure-formaldehyd (U.F.), Polyuretan (P.U.) glues and with modifications of these glues, P.V.A.c + %5 Boraks, U.F. + %5 Boraks, P.U. + %5 Boraks. The samples prepared through this process have been subject to tension test according to DIN 53255 foundations. At the end of the tests, the best glued resistance has been obtained with the samples attached with U.F. glue (8,59 N/mm2), the worst glued resistance has been obtained with the samples attached with P.U. + %5 Boraks (2,50 N/mm2). According to these results, it has been suggested that chestnut wood be attached with U.F. glue. It is not suggested to attach chestnut wood with synthetic glues modified with borax.