Kınık (Pazaryeri-Bilecik) çömleklerinin termal şok dirençlerinin sedimenter sepiyolit katkısı ile iyileştirilmesi
Reclamation of thermal shock strenght of Kınık (Pazaryeri-Bilecik) potteries by adding sedimenter sepiolite
- Tez No: 150581
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSKENDER IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sepiyolit, termal şok direnci, kil, Kınık çömlekleri, Sepiolite, thermal shock strenght, clay, Kınık potteries
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
KINIK (PAZARYERİ-BİLECİK) ÇÖMLEKLERİNİN TERMAL ŞOK DİRENÇLERİNİN SEDİMENTER SEPİYOLİT KATKISI İLE İYİLEŞTİRİLMESİ Murat BAYAZİT Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2004 Tez Danışmanı: Doç.Dr.İskender IŞIK ÖZET Yapılan bu çalışmada termal şok direnci düşük terra cotta ürünlerin ısıl şok direncinin sepiyo lit ilavesi ile yükseltilmesi amaçlanmış ve gerekli çalışma için Kınık Köyü çömlekleri üzerinde denemeler yapılmıştır. Bu amaçla sırasıyla -125|.ım, +125 -250|.ım ve +250|.ım tane boyutlarında %20 oranında sepiyolit ilaveleri ile çalışılmıştır. Sepiyolit ile zenginleştirilmiş çömleklerin ısıl şok direncinin, katkısız çömleklerin ısıl şok direncine oranla daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Buna ek olarak daha önce bu konu hakkında yapılan çalışmaların analiz ve kritikleri yapılmıştır. Bu amaçla elde edilmiş olan bulgular çizelge olarak hazırlanmış ve genel bir değerlendirme yapılmıştır. Bunun sonucunda, yapılan ilavelerin Kınık (Pazaryeri- Bilecik) çömleklerinin termal şok direncini arttırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VI RECLAMATION OF THERMAL SHOCK STRENGHT OF KINIK (PAZARYERI-BILECIK) POTTERIES BY ADDING SEDIMENTER SEPIOLITE Murat BAYAZİT Ceramic Engineering, M. S. Thesis, 2004 Thesis Supervisor: Assoc. Prof. İskender IŞIK SUMMARY In this study, it is aimed to increase the thermal shock strcnght of terra cotta products by adding sedimenter sepiolite. In the course of the study, Kinik's village pots were tcsled. In order to make experiments, %20 of sedimenter sepiolite that has sieved different particle sizes ( +250um, +125um - -250um and -125um) was added to Asanlar clay which has been utilized by the potters. It was determined that sepiolite addition has drastically increased the thermal shock strenght of the pots. Furthermore, the previous studies that have been done for this matter were criticized and analysized for compiling. At the end of the previous studies, the researchers have determined that the additives have relatively increased the thermal shock strenght of Kınık ( Pazaryeri-Bilecik) pots.