Etlerde E.coli O157:H7 aranması
Detection of E.coli O157:H7 in meat products
- Tez No: 150588
- Danışmanlar: PROF.DR. MERİH KIVANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: E. coli 0157 H7, IMS, PCR, Et ve et ürünleri, Gıda Mikrobiyolojisi, E. coli 0157 H7, IMS, PCR, Meat and meat products, Food Microbiology
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ETLERDE E. COLİ 0157.R7 ARANMASI NALAN YAMAN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilinı Dalı Danışman: Prof. Dr. Merih KIVANÇ 2004, 66 sayfa E. coli 0157:H7 hemolitik üremik sendromlara ve hemorojik diyareye sebep olan ve besin ile taşınan önemli bir patojendir. Çoğu salgında, E. coli 0157:H7 ile kontamine olmuş etlerin tüketimi yolu ile insanlara taşınmaktadır. Bu nedenle bu bakterinin etlerdeki varlığının hızlı ve güvenilir bir şekilde tespit edilmesi son derece önem taşımaktadır. Bu çalışmada Eskişehir ilinde tüketime sunulmuş olan et ve et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığı araştırılmıştır. Bu amaçla kültürel yöntemler, İmmunomagnetik ayırma ve Polimeraz Zincir yöntemleri kullanılmıştır. IMS ile birlikte PCR yönteminin kullanılmasının hızlı ve güvenilir sonuçlar verdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis DETECTION OF E. COLI 0157:H7 IN MEAT PRODUCTS NALAN YAMAN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Biology Program Supervisor: Prof. Dr. Merih KIVANÇ 2004, 66 pages E. coli 0157:H7 is a foodborne pathogen which causes hemolytic and hemorrhagic d iare. I n most c ases, E. coli O 157:H7 i nfections a re c onnected w ith t he consumption of contaminated meat products. Therefore accurate detection of these pathogenic bacteria in meat is very important. In this study, meat and meat products from different markets in Eskişehir were investigated to determine whether they were contaminated with E. coli 0157:H7 or not. Conventional methods, IMS and PCR methods were used. We suggest that IMS and PCR techniques can be used to detect of this pathogen in meat samples.