Sepiyolitin çöp deponi tabakalarında kullanılabilirliğinin belirlenmesi
Determination of the usage of sepiolite in landfill liners
- Tez No: 150589
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YÜCEL GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sepiolite, Landfill liner, Adsorption, Leachate, Permeability
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SEPİYOLİTİN ÇÖP DEPONİ TABAKALARINDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN BELİRLENMESİ Ali Hilmi Volkan ÖZDEMİR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Yücel GÜNEY 2004, 227 sayfa Bu tezde, yüksek özgül yüzey alanları, adsorbsiyon özellikleri ve uygun fizikokimyasal özelliklerinden, dolayı, sepiyolitin çöp deponi alanlarında düşük permeabiliteli sıkıştırılmış kil tabakası olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bunun için sepiyolit, 0,75 sepiyolit + 0,25 kaolin, 0,50 sepiyolit + 0,50 kaolinit karışımları hazırlanmıştır. Bu karışımların Atterberg kıvam limitleri ve dane çapı dağılımları belirlenmiştir. İndirgenmiş, standart ve modifiye enerji uygulanarak, karışımların kompaksiyon parametreleri tayin edilmiştir. Daha sonra bu enerjilerde sıkıştırılmış karışımlar için, permeabilite, serbest basınç ve hacimsel büzülme şekil değiştirmesi deneyleri, standart enerji ile sıkıştırılmış karışımlarda ise konsolidasyon ve şişme deneyleri yapılmıştır. Çöp deponi alanlarında yüksek miktarda bulunan ağır metal ve tuz çözeltileri kullanılarak, sızıntı deneyleri yapılmıştır. Karışımlar ve bentonit için, bakır adsorpsiyon izotermleri belirlenmiştir. Sızıntı deneyleri sonrası karışımlarda ve toplanan sızıntı sularında pH, elektriksel iletkenlik ve ağır metal ölçümleri yapılmıştır. Adsorpsiyon ölçümlerine göre, sepiyolitli karışımların adsorpsiyon kapasitelerinin bentonit'in yaklaşık iki katı olduğu belirlenmiştir. Deneyler sonunda çöp deponi tabakaları için en önemli özelliklerden olan permeabilite, serbest basınç ve hacimsel büzülme değerleri açısından, en uygun karışımın 0.50 sepiyolit + 0.50 kaolinit karışımı olduğu görülmüştür. Buna göre sepiyolit malzemesinin çöp deponi alanları için alternatif bir kil tabakası malzemesi olarak kullanılabileceği tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler :Sepiyolit, Çöp deponi tabakası, Adsorpsiyon,Sızmtı, Permeabilite
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis DETERMINATION OF THE USAGE OF SEPIOLITE IN LANDFILL LINERS ALİ HİLMİ VOLKAN ÖZDEMİR Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Engineering Program Supervisor: Ass.Prof.Dr. Yücel GUNEY 2004, 227 pages In this thesis, the usage of sepiolite in landfill areas as a compacted clay liner with lower permeability have been investigated. The motivation behind our research was sepiolite's texture, adsorption physico-chemical properties and its high specific surface areas and crystal morphology. In our research three types of mixtures were prepared:(l) sepiolite, (2) 0,75 sepiolite + 0,25 kaolinite, (3) 0,50 sepiolite + 0,5 kaolinite. Firstly Atterberg consistency limits and grain size distribution of these mixtures were determined. Next the compaction parameters of the mixtures were obtained by applying reduced, standard and modified efforts. For the mixtures compacted using reduced, standard, modified energies, permeability, unconfined compression strength and volumetric shrinkage strain tests were performed. For the mixtures compacted using standard energy however, consolidation and swelling tests were performed. Moreover, using heavy metal and salt solutions that are found with high amounts in landfill areas as contaminant, Ieachate experiments were done. Copper adsorption izoterms of the mixtures and bentonite were determined. After the Ieachate tests heavy metal measurements were performed on the mixtures and on the collected Ieachate waters. The results show that the adsorption capacity of the mixtures were found to be twice that of bentonite. With the application of the above experiments in order, it is seen that for landfill liners, the most proper suitable mixture with respect to some of the important properties such as permeability, unconfined compression strength and volumetric shrinkage strain values, is 0,50 sepiolite + 0,50 kaolinite. It is determined that sepiolite materials can be used as an alternative clay liner material in landfill areas.