Erzurum bölgesinde satışa sunulan etlerde E.coli O157: H7'nin varlığının araştırılması
Occurance E.coli O157: H7 in meat consumed in Erzurum
  1. Tez No: 196227
  2. Yazar: CEMAL ÜNSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA ATASEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Tavuk, hindi ve sıgır eti, E. coli O157: H7, Chicken, turkey, beef, E. coli O157: H7
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalısmada, Erzurum ili ve ilçelerinde satısa sunulan sıgır, hindi ve tavuk etleri, E. coli O157: H7 mevcudiyeti yönünden arastırıldı. Bu amaçla Erzurum ili ve ilçelerinden çesitli kasap ve marketlerden temin edilen 120 adet sıgır, 105 tavuk ve 105 hindi eti numunesi olmak üzere toplam 330 numune analiz edildi. ncelenen 120 sıgır eti numunesinden 4 adedinin (%3,3) E. coli O157 içerdigi, bunların da 2 adedinin (%1,6) E. coli O157: H7 oldugu tespit edildi. Arastırılan 105 tavuk eti numunelerinden 3 adedinde (%2,7) E. coli O157 bulundugu, bunların da 1 adedinin (%0,9) E. coli O157: H7 oldugu tespit edildi. ncelenen 105 hindi eti numunesinden, 2 adedinin (%1,8) E. coli O157, bunların da 1 adedinin (%0,9) E. coli O157: H7 içerdigi tespit edildi. E. coli O157: H7'nin minimal enfektif dozunun (10-100 kob/g) çok düsük olması nedeni ile arastırmada bulunan numunelerin sonuçları itibariyle hastalık olusturabilecek düzeydedir. Bulgular neticesinde, etin elde edilmesinden tüketilmesine kadar geçen safhalarda tüm hijyenik ve teknolojik kurallara uyulması ile tüketicilerin etin az pismis veya çig tüketilmesiyle iliskili riskler konusunda uyarılması gerektigi sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this research, occurance of E. coli O157: H7 in beef and poultry meat (turkey?s meat and chicken?s meat) in Erzurum was studied. The samples were collected from different villages in the Erzurum province of Turkey. A total 330 meat samples (120 beef, 105 chicken?s meat, and 105 turkey?s meat) were investigated for E. coli O157:H. E. coli O157 was found in 3.3%, 2.7%, and 1.8% beef, turkey?s and chicken?s meat samples respectively. E. coli O157: H7 was found in 1.6%, 0.9%, and 0.9% beef, turkey?s and chicken?s meat samples respectively. E. coli O157: H7 may pose a risk considering the low infectious dose and the ability of pathogen to survive in meat. It was concluded that the meat samples analysed were a risk to public health. Therefore, they would have a potential hazard for public health. It must be obey the hygienic rule.