Uçaklarda sandviç kompozitlere uygulanan tahribatsız muayene yöntemleri
Nondestructive testing of sandwich composites in aircraft structures
  1. Tez No: 150602
  2. Yazar: HAŞİM KAFALI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AKİLE TANATMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Uçak, Uçak Balamı, Sandviç Kompozitler, Petek Yapı, Tahribatsız Muayene, Aircraft, Aircraft Maintenance, Sandwich Composites, Honeycomp Structure, Nondestructive Testing
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi UÇAKLARDA SANDVİÇ KOMPOZİTLERE UYGULANAN TAHRİBATSIZ MUAYENE YÖNTEMLERİ HAŞİM KAFALI Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Sivil Havacılık Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. A. Akile TANATMIŞ 2004, 97 sayfa Bu tezde uçak yapılarında hafiflik ve mukavemet özelliklerinden dolayı tercih edilen sandviç kompozitler ve bu yapüara yaygın olarak uygulanan tahribatsız muayene yöntemleri incelenmiştir. Öncelikli olarak sandviç kompozitler hakkında bilgi verilmiş, uçaklarda kullanıldıkları bölgeler belirtilmiş ve avantaj-dezavantajları vurgulanmıştır. Çalışmada sandviç kompozitlere yaygın olarak uygulanan tahribatsız muayene yöntemleri olan radyografi, akustik emisyon, termografi ve penetrant sıvı kontrol teknikleri incelenmiş, avantaj ve dezavantajları belirtilerek havacılıktaki uygulama alanlarına örnekler verilmiştir. Her bir tekniğin öncelikli olarak çalışma prensibine değinilmiş ve uygulama prosedürleri anlatılmıştır. Her tekniğin uçaklarda yaygın olarak kullanıldıkları bölgeler belirtilmiş, sandviç kompozitlere uygulamaları şekillerle gösterilmiştir. Sonuç bölümünde de sandviç kompozitlerin kontrolünde tahribatsız muayene yöntemlerinin önemi vurgulanmıştır. İncelenilen dört tekniğin avantaj ve dezavantajları belirtilmiş ve sandviç kompozitlerde oluşan süreksizliklerin hangi teknikle belirlenebileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis NONDESTRUCTIVE TESTING of SANDWICH COMPOSITES in AIRCRAFT STRUCTURES HAŞİM KAFALI Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Aviation Program Supervisor: Asst. Prof. Dr. A. Akile TANATMIŞ 2004, 97 pages This thesis, investigates major nondestructive testing methods applying on sandwich composites, which are preferred due to their light-weight and high- strength advantages in aircraft structures. First, a brief insight about sandwich composites and their use in aircraft is given and their advantages-disadvantages are discussed. In the study, the following nondestructive testing methods have been investigated: Radiography, acoustic emission, thermography and liquid penetrant inspection. In their use, advantageous and disadvantageous points of these methods are analyzed in detail, and examples regarding their use in aviation applications are given. Working principles and application procedures of each technique are described with figures. In conclusion, the importance of nondestructive testing methods in sandwich composites is emphasized. Advantages and disadvantages of these four methods are described. Based on this analysis, it is shown that which method can be used in determination of discontinuities occurring in sandwich composites.