Uçak sanayinde kullanılan balpeteği kompozitlerin mekanik davranışlarının incelenmesi
Investigation of mechanical behaviour of honeycomb sandwich structures in the aviation industry
  1. Tez No: 201464
  2. Yazar: HADİ ERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÜNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozit Malzemeler, Balpeteği Sandviç Yapılar, Sandviç Balpeteği Yapıların Tamiri, Tahribatsız Muayene, Prepreg Üretim. xvii, Composite Materials, Honeycomb Sandwich Structures, Repair of Honeycomb, NDI Techniques of Honeycomb, Prepreg Method. xviii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Birinci bölümde kompozit malzemelerin genel tanımları ve diğer bölümlerin kısa bir özetine yer verilmiştir. Askeri ve sivil uçaklar, uçak motorları, helikopterler, uzay ulaştırma sistemi ve gelecekte mümkün uygulamaları kapsayan uzay ve havacılıkta kullanılan kompozit malzemeler geniş bir şekilde gözden geçirilmiştir. Balpeteği sandviç yapı teknolojileri, sandviç panellerin dizayn kriterlerinden bahsedilmiş, bazı yükleme mukavemet problemleri ortaya konmuştur. Havacılık ve uzay endüstrisinde kompozit malzemelerin üretiminde kullanılan en önemli üretim metotlarından biri olan ?prepreg? üretim yöntemleri açıklanmış, kat ve fiber oryantasyonlarının önemi vurgulanmıştır. Balpeteği sandviç malzemelerinin tahribatsız muayene yöntemleri üzerinde durulmuş, bazı uygulamalar ve sonuçları irdelenmiştir. Sandviç yapı tamir yöntem ve teknikleri belirtilmiş ve bazı uygulama sonuçları gözden geçirilmiştir.
Özet (Çeviri)
General definitions of composite materials and summary of other chapters were given respectively at the first chapter. Broad review of aviation and aerospace production of composite materials were discussed such as military and civil aircraft, aircraft engines, helicopters, space transportation system and also possible future applications. Honeycomb sandwich structure technologies, design criteria of sandwich panels and some loading problems were studied. One of the very important aviation related production method of composite materials, which is prepreg production methods were studied. Non destructive inspection of honeycomb sandwich structures were studied and some applications were made and results were discussed. Couple of case studies were gone over. Procedures and techniques of sandwich structures repair were studied and some applications have been done and results were reviewed.